« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
SKRETANJE POZORNOSTI

Teritorijalne jedinice nisu najbitnija pitanja u BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Google Earth)
Više o

Milorad Dodik

,

BiH

,

Bosna i Hercegovina

,

Raffi Gregorian

,

Sulejman Tihić

,

Dragan Čović

,

teritorijalne jedinice

,

entiteti

Rasprave o tome hoće li Bosna i Hercegovina imati četiri ili više teritorijalnih jedinica te kako će one izgledati samo su nepotrebno skretanje pozornosti s drugih pitanja koja se mora žurno riješiti, ocijenio je prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian.

Utjecajni američki diplomat koji, nakon odlaska Miroslava Lajčaka na dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke, vodi Ured Visokog predstavnika (OHR), kazao je u srijedu za "Dnevni avaz" da je za BiH najvažnije uspostaviti učinkovita tijela vlasti.

Raffi Gregorian je napomenuo da su pregovori što su ih o reformama počeli predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik dobar korak u tom smjeru, no upuštanjem u raspravu o četiri teritorijalne jedinice "nesretno su skrenuli" od svega dobroga što su do sada učinili.

"Najprije se mora riješiti koje ovlasti moraju biti na državnoj razini, koje se mogu podijeliti s nižim razinama, a koje su samo za lokalnu razinu. To su temelji, a poslije su na redu regije, odnosno entiteti" Raffi Gregorian, prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH"Pretpostavljam da sada sva trojica žale zbog toga", izjavio je Gregorian.

Na posljednjem sastanku u Banjoj Luci Čović, Tihić i Dodik načelno su se dogovorili da se unutarnji preustroj BiH temelji na uspostavi četiri nove teritorijalne jedinice umjesto na postojeća dva entiteta.

Naknadno su se pojavila potpuno različita tumačenja mogućih granica tih novih teritorijalnih jedinica, pri čemu je Dodik ustrajao na nužnosti opstanka Republike Srpske u sadašnjim granicama.

Sulejman Tihić zalaže se za uspostavu četiri regije utemeljene na prometnim, zemljopisnim i gospodarskim kriterijima, dok je Čović predložio da se rasprave o granicama ostavi za neko kasnije razdoblje. (hina/metro-portal)

11.02.2009. 12:49:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh