« Svijet
objavljeno prije 9 godina
POMOZITE

UN hitno traži pomoć za Nepal

UN je uputio hitan poziv na donacije za milijune spašenih u potresu u Nepalu kojima nedostaje namirnica, lijekova i pitke vode u glavnom gradu Katmanduu i ruralnim područjima odsječenima od svijeta

Nepalu hitno treba pomoć
Nepalu hitno treba pomoć (Arhiva)
Više o

Nepal

,

potres

,

pomoć

Pet dana nakon potresa jačine 7,9 u kojemu je poginulo gotovo 5500 osoba a više tisuća ih je ozlijeđeno u toj maloj himalajskoj zemlji, masovna humanitarna pomoć nastavlja pristizati u četvrtak ali logističke poteškoće usporavaju distribuciju preživjelima - iscrpljenima, gladnima i žednima.

U srijedu su izbili sukobi u Katmanduu između interventne policije i tisuća osoba koje su se nadale napustiti grad u autobusima koje je obećala vlada.

S obzirom na širinu katastrofe, UN je uputio poziv za donacije u visini 415 milijuna dolara za prvu ruku, procjenjujući da je uništeno 70.000 kuća a 530.000 ih je oštećeno u 39 od 75 okruga u zemlji.

Vlada je priznala da se ne može nositi s opsegom katastrofe s obzirom da se radi o najpogibeljnijem potresu unazad više od 80 godina u Nepalu.

Brojna sela među onima koja su teško stradala nalaze se u zabačenim područjima Himalaje, posebno teškog pristupa.

'Trebat će tri mjeseca da se odgovori na hitne potrebe prije nego počne ponovna izgradnja', izjavio je koordinator UN-a za Nepal Jamie McGoldrick.

UN i njegovi donatori neposredno će opskrbiti šatorima 500.000 osoba bez krova nad glavom, ali i medicinskim materijalom, vodom i sanitarnom opremom 4,2 milijuna osoba.

30.04.2015. 11:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh