« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
GROZNO

Stručnjaci su znali da će potres pogoditi Nepal?

Snažni potres magnitude 6,7 s epicentrom od oko 60 kilometara istočno od Katmandua, natjerao je u nedjelju ljude u nepalskoj prijestolnici u panični bijeg

Žrtve potresa se odmah kremiraju
Žrtve potresa se odmah kremiraju (Twitter/Kathmandu Post)
Više o

Nepal

,

potres

,

broj žrtava

Stručnjaci su samo tjedan prije potresa u Nepalu stigli u Katmandu kako bi pripremili zemlju na veliki potres poput onoga koji je ne tako davne 1934. godine sravnio taj grad sa zemljom, jer su svi podaci govorili da će se dogoditi još jedan razoran potres.

Nakon potresa istina je izašla na vidjelo, a oni ipak tvrde da nisu mogli predvidjeti da će se dogoditi samo tjedan dana nakon njihova dolaska. 

Nepalske su vlasti bile svjesne problema, jer je GeoHazard osvježio izvještaj o opasnosti od potresa za Katmandu desetak dana prije, no jednostavno nisu znale kako bi počele rješavati taj problem. 

Naime, Katmandu je sa svojih 1.5 milijuna stanovnika jedno od najgušće naseljenih mjesta na svijetu, stanovništvo raste ogromnom stopom od 6.5 posto godišnje, a građevinski uvjeti su, najblaže rečeno, očajni i izravno ugrožavaju stanovništvo u slučaju potresa. 

Podsjetimo, snažni potres magnitude 6,7 s epicentrom od oko 60 kilometara istočno od Katmandua, natjerao je u nedjelju ljude u nepalskoj prijestolnici u panični bijeg, izvješćuju mediji i dodaju da je i ovaj potres pokrenuo lavine u himalajskom gorju. Potres je uslijedio dan nakon razornog jakosti 7,9 po Richteru koji je po posljednjim podacima odnio više od 2.200 života.

27.04.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh