« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
1918. - 2013.

Umro Nelson Mandela

Najpoznatiji borac protiv južnoafričkog apartheida umro je danas u 95. godini života

Nelson Mandela
Nelson Mandela (Arhiva)
Više o

Nelson Mandela

,

biografija

,

umro Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela umro je danas u svom domu u Johhanesburgu. Prvi je demokratski izabran predsjednik Južnoafričke Republike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju (9. svibnja 1994. - lipanj 1999.). Karijeru mu je obilježila borba protiv apartheida.

Kratka biografija: U mladosti je studirao pravo. Bio je aktivan u političkom pokretu za ostvarenje prava crne većine u Južnoj Africi. Godine1961. bio je jedan od osnivača vojnog krila Afričkog nacionalnog kongresa koje je organiziralo sabotaže. Zbog ove aktivnosti, bio je optužen za terorizam, zbog čega je proveo 27 godina u zatvoru (1964. - 1990.).

Razdoblje u kojem je Mandela bio zatvoru obilježeno je previranjima u JAR-u, a i akcijama svjetskih zvijezda za njegovo oslobađanje. Velik broj poznatih, uz vodeće svjetske političare, pokušavali su uvjeriti službenu Pretoriu da pusti Mandelu iz zatvora, i napokon se to dogodilo 1990. godine, a ubrzo nakon toga održani su prvi slobodni izbori na kojima je velikom većinom pobijedio ANC, a Mandela je postao predsjednik države.

 Bio je poštovan zbog svog pomirljivog stava prema bijelcima i zbog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vijekovima živjeli rasno i plemenski podijeljeni.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, nagrade Saharov 1988. godine i mnogih drugih nagrada.

Evo kako su o njemu pjevali Simple Mindsi:

05.12.2013. 23:22:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh