« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
ODLAZAK VELIKOG ČOVJEKA

Južnoafrikanci bdiju pred Mandelinom kućom

Smrću vođe borbe protiv aparthejda Nelsona Mandele Južnoafrička Republika izgubila je diva, čovjeka koji je Južnoafrikance naučio živjeti zajedno

Mandela je u zatvoru bio 27 godina
Mandela je u zatvoru bio 27 godina (Arhiva)
Više o

Nelson Mandela

,

umro Nelson Mandela

'Južnoafrička Republika i svijet izgubili su diva i utjelovljenje poniznosti, jednakosti, pravde i mira', priopćila je vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres, prenose agencije.

'Njegov nam život daje hrabrost da grabimo naprijed u razvoju i iskorjenjivanju gladi i siromaštva', priopćio je Afrički nacionalni kongres.

'Tijekom 24 godine Madiba nas je naučio živjeti zajedno i vjerovati u same sebe i u svakoga. Bio je ujedinitelj od samoga trenutka kad je izišao iz zatvora', rekao je nadbiskup Desmond Tutu, drugi vođa borbe protiv aparthejda.

Mandela je, istaknuo je Tutu, 'nadrastao rasu i društvenu klasu svojim osobnim djelovanjem, toplinom i željom da služa i dijeli s drugima, a u Africi i Afrikancima obnovio je vjeru u druge'.

Posljednji bijeli južnoafrički predsjednik F.W. de Klerk istaknuo je da je najveći Mandelin uspjeh bilo 'ujedinjenje Južne Afrike i pomirenje crnaca i bijelaca u vrijeme poslije aparthejda'.

Mandela je, smatra de Klerk, 'bio veliki ujedinitelj, i poseban čovjek', a naglašavanje ujedinjenja njegovo je najveće naslijeđe.

De Klerk, koji je Mandelu oslobodio iz zatvora 1990., a onda pregovarao o kraju aparthejda, Mandelu je nazvao humanim čovjekom punim suosjećanja koji je znao razumjeti strahove južnoafričke bijele manjine u tranziciji prema demokraciji. Mandela i de Klerk dobili su 1993. Nobelovu nagradu za postavljanje temelja demokracije i prekid vladavine bijele manjine.

Mandelin nasljednik na predsjedničkoj dužnosti Thabo Mbeki istaknuo je da se Južnoafrikanci, dok tuguju za Mandelom, moraju zapitati što moraju učiniti da bi Južnoafrička Republika bila demokratska i napredna, a ne rasistička i seksistička, da bi bila društvo u kojemu nema gladi, siromaštva i nejednakosti'.

06.12.2013. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh