« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
1930. - 2011.

Umro Lawrence Eagleburger

Nakon kratke bolesti umro je bivši veleposlanik SAD-a u Jugoslaviji kojeg Hrvatska neće pamtiti po dobrom

Lawrence Eagleburger
Lawrence Eagleburger (Wikipedia)
Više o

američki veleposlanik

,

jugoslavija

,

umro lawrence eagleburger

Bivši američki državni tajnik i veleposlanik u Jugoslaviji Lawrence Eagleburger umro je u subotu u 80. godini.

Rođen u Wisconsinu 1930. godine, Eagleburger je u američkoj diplomaciji radio gotovo četiri desetljeća. Od obnašanja niže dužnosti u veleposlanstvu u Tegucigalpi krajem 50-ih godina do imenovanja za američkog državnog tajnika 1992. godine, u administraciji predsjednika Georgea Busha starijeg.

Američki veleposlanik od Jugoslaviji bio je od 1977. do 1980. godine. Predsjednik Bush imenovao ga je 1989. državnim podtajnikom i posebnim savjetnikom za pitanja dezintegracije Jugoslavije. Njegova uloga u tom razdoblju prijeporna je zbog zalaganja za opstanak te države, a zbog dobrih veza sa srbijanskim političarima stekao je reputaciju zagovornika srpskih ciljeva.

Dužnost državnog tajnika obnašao je od ostavke Jamesa Bakera u kolovozu 1992. do kraja Busheva mandata u siječnju 1993. godine.

Umro je u svom domu u Charlottesvillu u američkoj državi Virginiji nakon kraće bolesti.

Posljednji politički angažman bio mu je u predsjedničkoj kampanji republikanskog kandidata Johna McCaina 2008. godine, kada je punio naslovnice američkih medija nazivajući protukandidata Baracka Obamu "šarlatanom" i dovodeći u pitanje njegovu sposobnost da vodi zemlju.


05.06.2011. 09:27:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh