« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
SMRAD SUMPORA

Vulkan Puyehue se probudio, evakuirano 3,500 Čileanaca

Agencije prenose da se veliki oblak pepela koji izlazi iz vulkana nadvio i nad susjednom Argentinom

Ovako je to izgledalo 1960. godine
Ovako je to izgledalo 1960. godine (Wikipedia)

Vulkan Puyehue na jugu Čilea u subotu je, nakon pola stoljeća mirovanja, počeo erumpirati, što je mjesne vlasti prisililo na evakuaciju oko 3.500 stanovnika obližnjih naselja, koji su smješteni u privremena skloništa u sigurnim područjima, izvijestile su svjetske agencije, prenosi Hina.

Agencije prenose da se veliki oblak pepela koji izlazi iz vulkana nadvio i nad susjednom Argentinom, gdje su dužnosnici stanovnicima naredili da ostanu u zatvorenom prostoru, a regionalna zračna luka u argentinskom gradu Barilocheu zatvorena je zbog vulkanskog pepela. Čileanska državna služba za geologiju i rudnike izvijestila da je erupciju Puyehea, koji se nalazi u vulkanskom lancu Cordon Caulleu, najprije obilježila "eksplozija, nakon koje se pojavio stup plina visok oko 10 kilometara".

Čileanska vlada i lokalne vlasti počele su provoditi evakuaciju oko 3.500 stanovnika koji žive na dvadesetak lokacija u blizini vulkana. Vulkan se nalazi 870 kilometara južno od glavnoga čileanskog grada Santiaga i nedaleko od argentinske granice. Služba je razinu opasnosti od vulkanske aktivnosti tijekom dana podignula na šest, na ljestvici od osam stupnjeva.

Vulkanski lanac Cordon Caulle, kojemu pripada Puyehue posljednji se put aktivirao 1960. Čile je jedna od zemalja s najviše vulkana u svijetu.

"Izdaleka se vidi aktivnost vulkana, stup dima i pepela te se osjeća intenzivan smrad sumpora", rekao je novinarima prefekt regije Los Rios, Juan Andres Varas. U samo nekoliko sati u području oko vulkana evidentirano je desetak potresa srednjeg intenziteta, magnitude 4 po Richteru i oko stotinjak potresa slabijeg intenziteta.

05.06.2011. 13:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh