« Život
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
1909.-2010.

Umrla Miep Gies, čuvarica dnevnika Anne Frank

Gies je pomogla u skrivanju obitelji svog šefa Otta Franka koja je bila progonjena na temelju rasističkih zakona

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Anna Frank

,

dnevnik

,

Miep Gies

,

konclogor

,

otto frank

Miep Gies, koja je pomogla u skrivanju obitelji Anne Frank i koja je sačuvala njen dnevnik, umrla je u stotoj godini, objavljeno je na njenoj internetskoj stranici.

Gies, rođena u Beču 1909 a doselila u Nizozemsku 1920., pomogla je u skrivanju obitelji svog šefa Otta Franka koja je bila progonjena na temelju rasističkih zakona, a nakon što su nacisti otkrili njihovo skrovište ona je prikupila papire razbacane nakon racije i spremila ih.

Među stvarima je bio i dnevnik Anne Frank koji je ona dobila za svoj 13. rođendan i u koji je upisivala zabilješke od 12. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1944. godine.

Anna Frank je umrla u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen u ožujku 1945. a Gies je dnevnik predala njenom ocu koji je jedini od obitelji preživio rat. Otto Frank je dnevnik objavio 1947. godine i od tada je objavljen u milijunima primjeraka na 65 jezika.

Gies je ostala skromna odbijajući pohvale i stalno napominjala kako su mnogi drugi u Nizozemskoj učinili puno više i riskirali živote štiteći svoje židovske sugrađane. (hina/metro-portal)

12.01.2010. 08:25:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh