« Život
objavljeno prije 11 mjeseci i 25 dana
HMMM...

Umjetna inteligencija će nas stvarno ubijati?

Umjetna inteligencija ima potencijal revolucionirati zdravstvenu skrb poboljšavanjem dijagnoze bolesti, pronalaženjem boljih načina za liječenje pacijenata i širenjem skrbi na više ljudi

Nije baš neka budućnost...
Nije baš neka budućnost... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija mogla bi naštetiti zdravlju milijuna i predstavljati egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu, tvrde liječnici i stručnjaci za javno zdravstvo pozivajući u članku BMJ Global Healthana na zaustavljanje razvoja opće umjetne inteligencije dok se ne regulira.

"Umjetna inteligencija ima potencijal revolucionirati zdravstvenu skrb poboljšavanjem dijagnoze bolesti, pronalaženjem boljih načina za liječenje pacijenata i širenjem skrbi na više ljudi. No razvoj umjetne inteligencije također ima potencijal proizvesti negativne učinke na zdravlje" vjeruju zdravstveni radnicima iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Australije, Kostarike i Malezije, potpisinici članka u časopisu BMJ Global Health.

Rizici povezani s medicinom i zdravstvom "uključuju mogućnost da pogreške umjetne inteligencije uzrokuju štetu pacijentima, probleme s privatnošću i sigurnošću podataka i korištenje umjetne inteligencije na načine koji će pogoršati društvene i zdravstvene nejednakosti", stoji u članku.

Jedan od primjera štete, rekli su, bila je uporaba pulsnog oksimetra pokretanog umjetnom inteligencijom koji je precjenjivao razine kisika u krvi kod pacijenata s tamnijom kožom, što je rezultiralo nedovoljnim liječenjem njihove hipoksije.

U članku su također upozorili na šire, globalne prijetnje AI ljudskom zdravlju, pa čak i ljudskom postojanju.

"Umjetna inteligencija bi mogla naštetiti zdravlju milijuna putem društvenih odrednica zdravlja putem kontrole i manipulacije ljudima, upotrebe smrtonosnog autonomnog oružja i učinaka masovne nezaposlenosti na mentalno zdravlje ako sustavi temeljeni na umjetnoj inteligenciji zamijene veliki broj radnika", zaključuju stručnjaci.

10.05.2023. 20:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh