« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
novi zakon

Umjesto u zatvor, metla u ruke!

Svrha bi trebalo biti snaženje sustava alternativnih sankcija, a ne smanjivanje prenapučenosti zatvora

Više o

zatvorski sustav

,

zakon o probaciji

Saborski Odbor za pravosuđe danas je podržao i u prvo saborsko čitanje uputio prijedlog zakona o probaciji koji za lakše prijestupnike predviđa da zatvorsku kaznu mogu zamijeniti radom za opće dobro na slobodi ili uvjetnom osudom sa zaštitnim nadzorom.

Iako su podržali predloženi zakon, članovi Odbora uputili su niz prigovora.

Vanjski član Odbora Željko Horvatić nezadovoljan je, kako je rekao, parcijalnim pristupom kaznenom pravosuđu, i to na temelju iskustava iz anglosaksonskog pravosuđa, a ne kontinentalnog kakvo je i hrvatsko.

Horvatića smeta i naziv "zakon o probaciji", tvrdeći da hrvatski pravni sustav zahtijeva neki domaći izraz za probaciju, kao i to što se zakonom kani uspostaviti nova, probacijska služba, iako je, smatra, dovoljno već postojeće službe zatvorskog sustava dodatno osposobiti za probacijske poslove.

Njegov kolega Vladimir Ljubanović je kao osnovni uvjet da probacijski sustav zaživi u praksi istaknuo to da probacijski službenici moraju biti stručno osposobljeni, a ne da se imenuju "po političkoj liniji".

Nije sklon rješenju da službenici zatvorskog sustava imaju beneficirani radni staž, jer će tako, upozorava, najbolji kadrovi prerano napuštati službu.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel upozorio je kako zakon ne predviđa nadzor je li osoba, čiju je kaznenu prijavu tužiteljstvo odbacilo, ako ona izvrši određene obveze, te obveze i izvršila.

Istaknuo je da Državno odvjetništvo kani snažno ići u primjenu režima nadzirane slobode, te da u tom smislu treba zakonom propisati da su probacijski službenici ti koji provode nadzor ispunjava li prijavljena osoba obveze.

Ivo Josipović (SDP) rekao je kako prepoznaje dobre namjere u zakonu, ali i istaknuo kako, za razliku od predlagatelja (Vlade) ne misli da će zakon za posljedicu imati smanjenje zatvoreničke populacije. "Ključni problem i dalje ostaje nedostatak zatvorskih kapaciteta", poručio je.

Predsjednica Odbora Ana Lovrin (HDZ) kazala je kako je prenapučenost zatvora možda prenaglašena kao razlog donošenja zakona, ističući kako mu svrha treba biti snaženje sustava izricanja alternativnih sankcija.

02.06.2009. 16:08:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh