« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ZDRAVA PROMJENA

U zagrebačkim školama umjesto cole - mlijeko

Nema više pizze i coca-cole, sad su na jelovniku osnovnih škola i vrtića mlijeko, voće i integralni kruh, a djeca polako mijenjaju navike

(Siniša Kosić)
Više o

zdrava prehrana

,

prehrana u vrtiću

,

prehrana u školi

Volim čokolino i čokoladne pahuljice u mlijeku, ja kinderladu, a ja čokoladno mlijeko - odgovori su to koje smo dobili od osnovnoškolske djece na pitanje vole li piti čisto mlijeko. Očito je da djeca više vole pripravke od njega, razne mliječne proizvode, više nego čisto mlijeko. No, i to je dobar put da se promijene njihove prehrambene navike.

Naime, u Hrvatskoj se troši znatno manje mlijeka nego u ostalim europskim zemljama, manje od 45 posto djece ima naviku pijenja mlijeka. Porazne statistike govore da se pretilost kod djece sve više širi i nije rezervirana samo za male Amerikance. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba, 84 posto osnovnoškolaca normalno je uhranjeno, 11 posto preuhranjeno ili pretilo, a pet posto djece je ispod normalne tjelesne težine.

Da bi se spoznaja o kvalitetnoj i pravilnoj prehrani stekla u najranijoj dječjoj dobi, Gradski ured za obrazovanje i kulturu osmislio je program kojim svim učenicima u osnovnim školama u Zagrebu osigurava čašu mlijeka svaki dan. Ta se akcija provodi već četvrtu godinu zaredom, a u škole i vrtiće uvedeni su jelovnici pravilne prehrane.

Iako na panoima osnovnih škola nigdje ne piše da djeca mogu dobiti besplatnu čašu mlijeka, ona to dobro znaju. Neki učenici gotovo su stekli naviku da, kad ožedne, više ne odlaze piti vodu u WC ili na automat po coca-colu, nego idu u kuhinju po čašu mlijeka.

Aparati sa slatkišima i nezdravim napicima već su uklonjeni iz osnovnih škola, a za užinu ili ručak dijele se jela prema novim, zdravim jelovnicima. To su, uz mlijeko i mliječne proizvode, voće i povrće kao obavezni dio ručka. Od mesa se pripravljaju perad i kunić te riba. Najmanje jednom tjedno pripremaju se mahunarke. Tu su i nezaobilazne cerealije.

'Goli kuhar' i u školiEngleska je na poziv Britanske medicinske udruge te javnim zalaganjem i peticijom sa 270 tisuća potpisa pokrenula inicijativu za zabranu reklamiranja nezdrave hrane i promjenu prehrane u školama i vrtićima, da bi se smanjio broj pretile djece (svaki peti adolescent). Kampanju je podržao i u njoj i danas aktivno sudjeluje "goli kuhar" Jamie Oliver, provodeći edukaciju u školama kuhanja te uključivanjem novih prehrambenih programa u osnovne škole. - Obrazovne ustanove kakve su škole i vrtići moraju, osim odgoja i obrazovanja, usađivati najmlađima zdrave navike, koje će oni potom prenijeti na svoje ukućane - rekao je ravnatelj OŠ Rapska Nenad Bronzović.

Osnovne promjene u jelovnicima:

- iz starih su izbačene namirnice s e-brojevima (posebno što se tiče boja i štetnih dodataka)
- izbačene su namirnice bogate zasićenim mastima i kalorijama (kobasice, hrenovke, paštete, pizze, hot dogovi, hamburgeri)
- bogati su sezonskim voćem i povrćem
- bogati su integralnim žitaricama i mahunarkama
- od pića se preporučuju voda i svježi sokovi
- obavezni su mliječni proizvodi i mliječni namazi
- serviranje sezonskih salata
- preporučeni mesni obroci (lakše probavljivo meso i riba)
- više variva i juha sa zobenim i ječmenim pahuljicama
- niskokalorijski kolači od voća i povrća (npr. mrkve)
- bogati svježim začinskim biljem
- pri obradi namirnica koriste se hladna prešana ulja (maslinovo) i jabučni ocat

Piše: Sanja Knjaz/Zagreb.hr
23.10.2009. 13:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh