« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
BRANKO VUKELIĆ:

Ulazak u NATO je potvrda napretka Hrvatske u cjelini

Vojska će štediti kao i ostatak države, ali obveze iz potpisanih ugovora će se poštivati.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mario Pusić, CROPIX)
Više o

NATO

,

Hrvatska vojska

,

Branko Vukelić

,

ulazak u NATO

,

Ministarstvo obrane

,

modernizacija vojske

Ministar obrane Branko Vukelić izjavio je u intervjuu za novi broj "Hrvatskog vojnika", službenog glasila Ministarstva obrane, da punopravno članstvo u NATO-u koje se očekuje u travnju, potvrđuje napredak Hrvatske u cjelini.

Hrvatska je učinila sve što treba da postane članicom Saveza, naglasio je Vukelić.

Članstvo je izvanredno važno za Hrvatsku u cjelini jer je to jedan od dvaju strateški najbitnijih vanjskopolitičkih ciljeva. Poziv u članstvo nije samo dokaz naših vojnih sposobnosti, jer u NATO ne ulazi jedino vojska, nego i dokaz da je Hrvatska uznapredovala i razvila sve dijelove svog društva poput drugih demokratskih razvijenih zemalja, istaknuo je ministar.

To je veliko priznanje za hrvatsku državu, ali i veliko priznanje svim pripadnicima Oružanih snaga i djelatnicima Ministarstva obrane. Za mene, kao čelnika Ministarstva, primanje u članstvo bit će velik događaj i golema čast, no još jednom podsjećam na velik doprinos državnog vodstva, ali i konsenzus svih političkih stranaka, rekao je Vukelić u intervjuu.

Istaknuo je da je Hrvatska jedina zemlja koja nije članica NATO-a a u pojedinim misijama obavlja zadaće što zahtijevaju vrlo visoku razinu sposobnosti i stručnosti.

Upravo je to ono što svi ističu, rekao je ministar, dodavši da to svjedoči i o sposobnosti i motiviranosti naših vojnika, ali i njihovoj obučenosti, educiranosti i sposobnosti brza usvajanja novih znanja i vještina.

Vukelić je za "Hrvatski vojnik" izjavio da vojni sustav ne može biti izdvojen otok. Ne možemo ne dijeliti sudbinu zemlje i ne podnijeti teret vremena obilježena financijskom krizom, naglasio je, dodavši da će sustav kao i svi ostali i te kako štedjeti i ponašati se razumno.

To znači da ćemo posebno paziti na troškove koji nisu nužni. Velik dio našeg proračuna odnosi se na financijska sredstva nužna za opremanje i modernizaciju, a potpisani su ugovori obveza koju moramo ispunjavati, i to su projekti koje moramo završiti, rekao je.

No, nastavio je, bitno je da sav novac što ćemo uložiti u modernizaciju i opremanje uložimo na potpuno transparentan način, pri čemu mislim na provedbu postupaka nabave, ali i da tim ulaganjima damo priliku i hrvatskom gospodarstvu. (hina/metro-portal)

14.03.2009. 16:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh