« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
MED I NAPREDAK

U Vinkovcima otvoreni 6. Pčelarski dani

Na manifestaciji se okupilo 80-tak izlagača iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić, CROPIX)
Više o

pčele

,

Vinkovci

,

pčelarstvo

,

Pčelarski dani

,

Martin Kranjec

,

pčelari

,

Hrvatski pčelarski savez

,

izvoz meda

,

Svjetski sajam pčelarstva

Danas je u Vinkovcima otvoren Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda pod nazivom "6. Pčelarski dani". Riječ je o skupu koji je prerastao u jednu od najvećih specijaliziranih pčelarskih manifestacija u jugoistočnoj Europi.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza (HPS) Martin Kranjec ocijenio je da je stanje u hrvatskom pčelarstvu dobro, no da ima i prostora za napredak. Bitnim je istaknuo da je najveći dio zakonodavstva vezanog za pčelarstvo prilagođen zakonodavstvu EU te dodao da preostaje samo uskladiti Pravilnik o kvaliteti meda.

Kazao je da je u tijeku izrada katastra pčelinjih paša i pčelinjaka, nakon čega će biti poznati svi podaci vezani za pčelarstvo.

Dodao je da Hrvatska proizvodi oko 5.000 tona meda, od čega se oko 50 posto izvozi, ali i da se za pašu pčela koristi samo između 30 i 40 posto pašnjaka.

"Već ti okvirni podatci govore da ima prostora za napredak pčelarstva", ustvrdio je Kranjec te istaknuo da se med nažalost izvozi u bačvama, pa nije prepoznat kao kao hrvatski proizvod.

Predsjednik HPS-a pozvao je otkupljivače meda da sjednu s pčelarima i drugima te naprave brend, bez obzira tko će biti njegov lider.

U europskim zemljama velika je potražnja za medom, napose iz hrvatskih krajeva, a upiti za naš med stižu i iz Izraela, Jordana i drugih neeuropskih zemalja.

Predsjednik Svjetskog sajma pčelarstva i predsjednik Svjetske pčelarske burze Stipan Pikanović vinkovački pčelarski skup ocijenio je vrlo kvalitetnim, pohvalivši dobar odaziv pčelarskih stručnjaka i znanstvenih radnika iz Hrvatske i inozemstva koji u sklopu 6. Pčelarskih dana sudjeluju na dvodnevnom stručno-znanstvenom skupu, ove godine posvećenom zaštiti pčela.

Naglasio je da su u tijeku opsežne pripreme za organizaciju Svjetskog sajma pčelarstva koji će se u Novom Vinodolskom održati s trenutkom ulaska Hrvatske u EU.

U stručno-znanstvenom dijelu 6. Pčelarskih dana predavanja je održalo desetak znanstvenika i pčelara praktičara.

Pčelarske dane organizirali su HPS i Savez pčelara Vukovarsko-srijemske županije, a pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatska gospodarska komora, grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija, čiji je župan Božo Galić i otvorio sajam. (hina/metro-portal)

14.03.2009. 15:56:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh