« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
IVO SANADER:

Izbori neće biti raspisani 18. ožujka

Raspisivanje izbora tako rano bi, prema premijerovom mišljenju, bilo "rasipanje novaca".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara, CROPIX)
Više o

HDZ

,

Vlada

,

Ivo Sanader

,

štednja

,

lokalni izbori

,

oporba

,

raspisivanje izbora

,

predizborna kampanja

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbacio je danas nagađanja parlamentarne oporbe da bi Vlada već 18. ožujka mogla donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora i time značajno produljiti predizbornu kampanju.

"To je politikantstvo i podmetanje oporbe, koja nema drugog posla, nego širiti takve laži", rekao je Sanader novinarima u stanci Konvencije HDZ-ove mladeži na Zagrebačkom velesajmu.

Naglasio je da izbore ne raspisuje oporba, nego većina, te da oni zasigurno neće biti raspisani tako rano. 

"Mislim da bi bilo predugo da se kampanja vodi dva mjeseca. To bi bilo i nepotrebno rasipanje novca, i ne dolazi u obzir", kazao je Sanader.

Upitan koliko će najavljeni rebalans smanjiti rashode državnog proračuna, Sanader je odgovorio da se o rebalansu još uvijek razgovara.

Rekao je da je zadovoljan prvim uštedama u ministarstvima, ali da se na tome neće ostati. "Razgovara se s kolegama da se još skrešu rashodi proračunskih korisnika, prije svega, u ministarstvima", kazao je Sanader.

Ocijenio je kako je, uz napore, realno očekivati i uštede o kakvima govorima Ekonomski institut, od šest ili sedam milijardi kuna.

"Samo, u ovom trenutku je još prerano reći. Vidjeli smo da smo u tjedan dana uspjeli uštedjeti dvije milijarde u javnim poduzećima, da su i ministarstva na rashodovnoj strani skresala više od dvije milijarde i sad se vode razgovori između ministra financija i ministarstava da se rashodi dodatno smanje", kazao je.

Iako javna poduzeća nisu proračunski korisnici, Sanader ističe kako je važno da su i ona pokazala spremnost na štednju u ovim teškim vremenima.

Komentirajući izvješća o padu bookinga u turizmu, Sanader je podsjetio da je Ministarstvo turizma zaduženo izraditi akcijski plan do kraja ovog mjeseca. U tome bi planu, kaže, trebale biti mjere koje će animirati turiste iz Europe i emitivnih zemalja da ove godine dođu u Hrvatsku. "Nastojat ćemo Hrvatsku promovirati prije svega kao autodestinaciju, da svi oni koji to mogu na odmor u Hrvatsku dođu automobilom", rekao je Sanader.

Potvrdio je da je i davanje u koncesiju autoceste do Lipovca jedna od mjera o kojoj se razmišlja. "Dali smo jednoj radnoj skupini da izradi sve pluseve i minuse i procijeni za koliko bi se vremena to moglo napraviti, te da izradi kalkulacije o isplativosti koncesije. Čim budu te kalkulacije gotove, izvijestit ću vas", rekao je Sanader novinarima. (hina/metro-portal)

14.03.2009. 16:36:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh