« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
MARTIN SCHULZ

Ulazak Hrvatske u EU daje nadu za rješavanje krize

Činjenica da u ovakvoj krizi ulazi nova članica dobar je signal, signal da postoji povjerenje da se prevlada kriza, rekao je predsjednik Europskog parlamenta

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

ulazak u EU

,

Ivo Josipović

,

Martin Schulz

Unatoč tomu što je Europska unija trenutno u dubokoj gospodarskoj i političkoj krizi, ulazak Hrvatske predviđen za srpanj sljedeće godine znak je da se kriza ipak može prevladati, rekao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, prenosi Hina.

"Drago mi je što u Europskom parlamentu mogu pozdraviti predsjednika nove zemlje članice. U našem razgovoru sam izrazio nadu da će ratifikacijski proces ići dovoljno brzo kako bi se Hrvatska pridružila EU-u 1. srpnja 2013. godine. To je dobar signal za nas u EU-u, koja prolazi tešku političku i gospodarsku krizu. Činjenica da u takvoj krizi ulazi nova članica dobar je signal, signal da postoji povjerenje da se prevlada kriza, ali i signal za dugoročni projekt osiguranja socijalnog blagostanja, političke sigurnosti i ekonomskog uspjeha", rekao je Schulz, dodajući da se s predsjednikom Josipovićem dobro poznaje i da s njim dijeli niz vrijednosti i mišljenja.

Predsjednik Josipović je rekao da je tijekom polusatnog razgovora s predsjednikom Europskog parlamenta dominirala jedna riječ - povjerenje. "Mi smo u Hrvatskoj vjerovali u Europski projekt, Europska unija je vjerovala u hrvatski pristup europskim vrijednostima. Siguran sam da će proces ratifikacije biti dovršen na vrijeme i da će Hrvatska postati članicom 1. srpnja 2013. godine", rekao je Josipović.

Josipović je na kraju rekao Nijemcu Schulzu kako očekuje da će Hrvatska pobijediti na Europskom nogometnom prvenstvu i da će dokazati da nogomet nije igra, koju svi igraju, a Nijemci uvijek pobijeđuju.

Predsjednik Josipović se prije sastao i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem.

U četvrtak, drugi dan posjeta Bruxellesu, predsjednik Josipović bit će uvodni govornik na konferenciji pod nazivom "Stanje Europske unije 2012", u organizaciji ugledne francuske poslovne škole INSEAD. Na konferenciji sudjeluje i talijanski premijer Mario Monti te mnogi poslovni ljudi vodećih europskih i svjetskih tvrtki, koji će govoriti o budućnosti Europske unije te kako privatni sektor i velike tvrtke mogu pridonijeti jačanju EU-a.

Predsjednik Josipović pozvan je kao predsjednik države koja je na pragu ulaska u EU te će govoriti o razlozima zbog kojih je Hrvatska izabrala svoju budućnost u okviru EU-a, a što su građani većinom glasova i potvrdili na referendumu u siječnju ove godine.

30.05.2012. 20:28:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh