« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
SVJETSKE BURZE

Ulagači zatvaraju knjige za ovu godinu

FED je objavio da je inflacija pod kontrolom, da se slabljenje tržišta rada ublažava i da blago raste potrošnja

(Arhiva)
Više o

Burza

,

FED

,

svjetska burza

,

Dow Jones

,

ulagači

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno, a mnogi su ulagači već zatvorili svoje knjige, zadovoljni zaradama u ovoj godini, jer gospodarske vijesti ipak nisu tako dobre da bi dodatno riskirali.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks pao 1,3 posto, na 10.328 bodova, dok je S&P 500 indeks oslabio 0,3 posto, na 1.102 boda. No, Nasdaq indeks skočio je 1 posto, na 2.211 bodova.

Polovicom tjedna u fokusu ulagača bila je dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Kao što se očekivalo, ključna kamata na prekonoćne kredite ostala je nepromijenjena u rasponu od 0 do 0,25 posto, a na najnižim razinama u povijesti ostat će, poručio je Fed, još neko vrijeme.

U priopćenju je naveo i da je inflacija pod kontrolom, da se slabljenje tržišta rada ublažava i da blago raste potrošnja. No, Fed je podsjetio i na to da iduće godine istječe većina njegovih posebnih programa koje je uveo za vrijeme kreditne krize kako bi povećao likvidnost na financijskim tržištima, što je ulagače navelo na oprez.

Ulagače zabrinjava jačanje dolara. Nakon što je dulje vrijeme slabila, prošloga se tjedna američka valuta znatno oporavila.

"Najava povlačenja likvidnosti zabrinula je ulagače. Očito je da iduće godine neće na tržištu biti toliko i tako jeftinog novca, kao ove godine, što je jedan od glavnih razloga snažnog rasta cijena dionica u posljednjih devet mjeseci", kaže Dan Cook, analitičar u tvrtki IG Markets.

Posljednjih mjeseci cijene su dionica rasle zahvaljujući, među ostalim, i slabljenju dolara jer su ulagači koristili prednosti jeftine valute za kupnju imovine s višim prinosima.

No, preokret tog trenda naveo je investitore na prodaju dionica. Tim više što poskupljenje dolara izaziva pad konkurentnosti američkih kompanija i smanjenje prihoda s izvoznih tržišta. Uz to, rast tečaja dolara izaziva pad cijena sirovina, što loše utječe na dionice u energetskom i rudarskom sektoru.

Iz američkog korporativnog sektora stižu, pak, miješani signali. Tako su ulagače razočarale slabije nego što se očekivalo procjene kvartalnih poslovnih rezultata General Electrica i FedExa. S druge strane, oduševili su ih poslovni rezultati Research In Motiona, proizvođača Blackberrya, i softverskog diva Oraclea.

Zbog takvih miješanih signala s korporativne scene, ulagači pokušavaju opravdanje za visoku razinu cijena dionica, koje su u proteklih devet mjeseci porasle više od 60 posto, pronaći u makroekonomskim podacima. No, ni od njih im ne stiže podrška.

Doduše, američko se gospodarstvo oporavlja, no podaci pokazuju da je to spor rast i da je teško za očekivati da će se uskoro ubrzati. Stoga mnogi ulagači igraju na sigurno - prodaju dionice kako bi pokupili dobit ostvarenu u proteklih devet mjeseci, ne želeći preuzeti dodatan rizik.

Na većini europskih burzi prošloga su tjedna cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,24 posto, na 5.196 bodova, dok je pariški CAC pao 0,24 posto, na 3.794 boda. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 1,30 posto, na 5.831 bod. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 0,34 posto, na 10.142 boda. (hina/metro-portal)

20.12.2009. 10:42:56
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    20.12.2009. 13:16
    sve je to bazirano na manipuliranim podatcima i situacija je mnogo teža nego što ljudi misle... vidjet ćemo što će se događati slijedeće godine, jer na primjer gospodin Gerald Celente sa instituta za istraživanje trendova predviđa još jedno prsnuće mjehura 2010...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh