« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
A KOD VAS?

Ukusne namirnice koje smanjuju kolesterol

Raznorazna ukusna hrana ima vrlo blagotvoran učinak na organizam, pa ne oklijevajte nego uvrstite ove namirnice u svoj jelovnik

Grah je sjajan obrok
Grah je sjajan obrok (Arhiva)
Više o

avokado

,

špinat

,

zob

,

grah

,

dobar kolesterol

,

loš kolesterol

Kolesterol nas muči sve više, pretežno zbog nezdrave prehrane kojoj smo svakodnevno izloženi. No, želite li spriječiti pojavu srčanih problema, uživajte u sljedećim namirnicama:

Avokado - učinkovito vas čini sitim, povećaju HDL kolesterol i smanjuju razine onog lošeg kolesterola. Pripazite samo na količinu koju konzumirate, jer je riječ o vrlo kaloričnim namirnicama

Crni čaj - ne samo da sadrži antioksidanse koji štite tijelo od slobodnih radikala, već i tvari koji sprječavaju rast lošeg kolesterola. Redovito ispijanje crnog čaja kroz tri tjedna, smanjuje razine lipida u krvi za čak 10 posto, te smanjuje pojavu nekih kardiovaskularnih bolesti.

Češnjak -  sjajan saveznik u snižavanju kolesterola, smanjivanju krvnih ugrušaka, infekcija i krvnog tlaka. Nutricionisti preporučuju da dnevno uživate u dva do četiri svježa češnja.

Čokolada - vrlo moćan antioksidans koji poboljšava pamćenje i raspoloženje, ali i razine dobrog HDL kolesterola. Naravno, radi se o tamnoj čokoladi.

Grah - čuvar srca i krvožilnog sustava.Već i 50 grama ovog ploda iz porodice mahunarki dnevno može smanjiti i do 8 posto lošeg kolesterola. Razlog za to krije se u prehrambenim vlaknima kojima grah obiluje.

Maslinovo ulje - prepuno monozasićenih masnih kiselina koje snižavaju LDL kolsesterol, ali i potiču sagorijevanje masnih stanica na predjelu trbuha. Koristite ga u pripremi salata, marinirajte u njemu ribu i meso, te s njime pecite povrće

Orašasti plodovi - osobe koje svakodnevno pojedu 40 grama oraha, u mjesec dana snizit će loš kolesterol za 9,3 posto, a dobar izbor su i bademi te indijski oraščići

Riba - hrana bogata omega 3 masnim kiselinama sprječava pojavu srčanih bolesti i demencije. No masne kiseline mogu smanjiti i loš kolesterol i pritom povećati razine dobrg, HDL kolesterola. 

Špinat - sadrži lutein, pigment koji štiti oči od degenerativnih bolesti, ali i smanjuje rizik od srčanog udara, jer održava zdravlje arterija i sprečava pojavu ugrušaka.

Zob - ova žitarica smanjit će loš kolesterol za 5,3 posto ako ju jedete svaki dan oko šest tjedana. Glavni krivac? Beta-glukan iz zobi koja upija LDL kolesterol, a tijelo ga potom u potpunosti izbacuje iz organizma.

03.11.2015. 15:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh