Ukusne namirnice koje smanjuju kolesterol
Raznorazna ukusna hrana ima vrlo blagotvoran učinak na organizam, pa ne oklijevajte nego uvrstite ove namirnice u svoj jelovnik
Kolesterol nas muči sve više, pretežno zbog nezdrave prehrane kojoj smo svakodnevno izloženi. No, želite li spriječiti pojavu srčanih problema, uživajte u sljedećim namirnicama:
Avokado - učinkovito vas čini sitim, povećaju HDL kolesterol i smanjuju razine onog lošeg kolesterola. Pripazite samo na količinu koju konzumirate, jer je riječ o vrlo kaloričnim namirnicama
Crni čaj - ne samo da sadrži antioksidanse koji štite tijelo od slobodnih radikala, već i tvari koji sprječavaju rast lošeg kolesterola. Redovito ispijanje crnog čaja kroz tri tjedna, smanjuje razine lipida u krvi za čak 10 posto, te smanjuje pojavu nekih kardiovaskularnih bolesti.
Češnjak - sjajan saveznik u snižavanju kolesterola, smanjivanju krvnih ugrušaka, infekcija i krvnog tlaka. Nutricionisti preporučuju da dnevno uživate u dva do četiri svježa češnja.
Čokolada - vrlo moćan antioksidans koji poboljšava pamćenje i raspoloženje, ali i razine dobrog HDL kolesterola. Naravno, radi se o tamnoj čokoladi.
Grah - čuvar srca i krvožilnog sustava.Već i 50 grama ovog ploda iz porodice mahunarki dnevno može smanjiti i do 8 posto lošeg kolesterola. Razlog za to krije se u prehrambenim vlaknima kojima grah obiluje.
Maslinovo ulje - prepuno monozasićenih masnih kiselina koje snižavaju LDL kolsesterol, ali i potiču sagorijevanje masnih stanica na predjelu trbuha. Koristite ga u pripremi salata, marinirajte u njemu ribu i meso, te s njime pecite povrće
Orašasti plodovi - osobe koje svakodnevno pojedu 40 grama oraha, u mjesec dana snizit će loš kolesterol za 9,3 posto, a dobar izbor su i bademi te indijski oraščići
Riba - hrana bogata omega 3 masnim kiselinama sprječava pojavu srčanih bolesti i demencije. No masne kiseline mogu smanjiti i loš kolesterol i pritom povećati razine dobrg, HDL kolesterola.
Špinat - sadrži lutein, pigment koji štiti oči od degenerativnih bolesti, ali i smanjuje rizik od srčanog udara, jer održava zdravlje arterija i sprečava pojavu ugrušaka.
Zob - ova žitarica smanjit će loš kolesterol za 5,3 posto ako ju jedete svaki dan oko šest tjedana. Glavni krivac? Beta-glukan iz zobi koja upija LDL kolesterol, a tijelo ga potom u potpunosti izbacuje iz organizma.
Novi komentar