Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2015. 15:05:00
A KOD VAS?

Ukusne namirnice koje smanjuju kolesterol

Raznorazna ukusna hrana ima vrlo blagotvoran učinak na organizam, pa ne oklijevajte nego uvrstite ove namirnice u svoj jelovnik

Grah je sjajan obrok
Grah je sjajan obrok (Arhiva)

Kolesterol nas muči sve više, pretežno zbog nezdrave prehrane kojoj smo svakodnevno izloženi. No, želite li spriječiti pojavu srčanih problema, uživajte u sljedećim namirnicama:

Avokado - učinkovito vas čini sitim, povećaju HDL kolesterol i smanjuju razine onog lošeg kolesterola. Pripazite samo na količinu koju konzumirate, jer je riječ o vrlo kaloričnim namirnicama

Crni čaj - ne samo da sadrži antioksidanse koji štite tijelo od slobodnih radikala, već i tvari koji sprječavaju rast lošeg kolesterola. Redovito ispijanje crnog čaja kroz tri tjedna, smanjuje razine lipida u krvi za čak 10 posto, te smanjuje pojavu nekih kardiovaskularnih bolesti.

Češnjak -  sjajan saveznik u snižavanju kolesterola, smanjivanju krvnih ugrušaka, infekcija i krvnog tlaka. Nutricionisti preporučuju da dnevno uživate u dva do četiri svježa češnja.

Čokolada - vrlo moćan antioksidans koji poboljšava pamćenje i raspoloženje, ali i razine dobrog HDL kolesterola. Naravno, radi se o tamnoj čokoladi.

Grah - čuvar srca i krvožilnog sustava.Već i 50 grama ovog ploda iz porodice mahunarki dnevno može smanjiti i do 8 posto lošeg kolesterola. Razlog za to krije se u prehrambenim vlaknima kojima grah obiluje.

Maslinovo ulje - prepuno monozasićenih masnih kiselina koje snižavaju LDL kolsesterol, ali i potiču sagorijevanje masnih stanica na predjelu trbuha. Koristite ga u pripremi salata, marinirajte u njemu ribu i meso, te s njime pecite povrće

Orašasti plodovi - osobe koje svakodnevno pojedu 40 grama oraha, u mjesec dana snizit će loš kolesterol za 9,3 posto, a dobar izbor su i bademi te indijski oraščići

Riba - hrana bogata omega 3 masnim kiselinama sprječava pojavu srčanih bolesti i demencije. No masne kiseline mogu smanjiti i loš kolesterol i pritom povećati razine dobrg, HDL kolesterola. 

Špinat - sadrži lutein, pigment koji štiti oči od degenerativnih bolesti, ali i smanjuje rizik od srčanog udara, jer održava zdravlje arterija i sprečava pojavu ugrušaka.

Zob - ova žitarica smanjit će loš kolesterol za 5,3 posto ako ju jedete svaki dan oko šest tjedana. Glavni krivac? Beta-glukan iz zobi koja upija LDL kolesterol, a tijelo ga potom u potpunosti izbacuje iz organizma.

03.11.2015. 15:05:00
http://metro-portal.hr/ukusne-namirnice-koje-smanjuju-kolesterol/94838/