« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
KONTRA

Njemačka i Kina zajedno protiv SAD-a

Može se reći da su Kina i Njemačka obje žrtve hakerskih napada čemu se kineska vlada rezolutno protivi

Angela Merkel je već jako ljuta na SAD
Angela Merkel je već jako ljuta na SAD (Arhiva)
Više o

Njemačka

,

Kina

,

SAD

,

špijunaža

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak kako su optužbe o tome da je njemački agent radio kao dvostruki špijun za SAD, pokažu li se točnim, vrlo ozbiljne te su u potpunoj kontradikciji s onim kako bi suradnja između partnera trebala izgledati,

Zbog slučaja o kojem je riječ mogle bi se dodatno zategnuti veze s Washingtonom, koje su se našle na kušnji s lanjskim otkrićima o prisluškivanju koje je provodila Američka sigurnosna agencija.

'Pokažu li se izvješća točnima to će biti ozbiljan slučaj', kazala je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Pekingu s kineskim premijerom Liom Keqiangom.

'Ako su optužbe točne, za mene će to biti u jasnoj kontradikciji s onim što podrazumijevam pod otvorenom suradnjom između agencija i partnera', kazala je Merkel.

Bijela kuća i State Department do sada su odbijali komentirati uhićenje 31-godišnjeg zaposlenika njemačke obavještajne agencije BND. Prema obavještajnim i političkim izvorima, čovjek je priznao da je proslijeđivao dokumente američkoj vezi.

To uključuje informaciju vezanu uz zahtjev njemačkog parlamentarnog odbora da se razmotre optužbe bivšeg američkog obavještajca, zaposlenika američke Nacionalne sigurnosne agencije Edwarda Snowdena o špijuniranju Njemačke, što je uključivalo i prisluškivanje mobitela njemačke kancelarke.

Usporedno sa sedmodnevnim posjetom Angele Merkel Kini, gdje će svjedočiti o produbljivanju gospodarskih veza dviju zemalja i potpisivanju novih ugovora o suradnji, šef njemačke obavještajne službe upozorio je da se neke njemačke tvrtke nalaze na meti kineske industrijske špijunaže.

'Njemačka je protiv toga - bez obzira otkuda takve aktivnosti dolazile', kazala je tiskovnoj konferenciji Merkel aludirajući na industrijsku špijunažu.

'Kao država imamo dužnost štititi svoje gospodarstvo...Tu smo i da zaštitimo intelektualno vlasništvo', rekla je njemačka kancelarka. Kineski premijer ponovio je navode svoje vlade kojima opovrgava uključenost u aktivnosti industrijske špijunaže.

'Može se reći da su Kina i Njemačka obje žrtve hakerskih napada čemu se kineska vlada rezolutno protivi, jednako kao i upotrebi interneta u krađi trgovinskih tajni i intelektualnog vlasništva', rekao je Li dodajući da će se Kina angažirati na dijalogu i konzultacijama kako bi zaštitila sigurnost interneta.

07.07.2014. 15:09:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh