« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
SLUČAJ TIMOŠENKO

Ukrajini prijeti međunarodna izolacija

Zbog lošeg odnosa prema Juliji Timošenko brojni europski političari odlučili su bojkotirati ukrajinski summit na Jalti

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Ukrajina

,

bojkot

,

Julija Timošenko

,

summit na Jalti

Broj svjetskih političara koji namjeravaju bojkotirati Ukrajinu nakon izviješća o zlostavljanju bivše premijerke Julije Timošenko u zatvoru sve je veći i, prema pisanju europskih medija, takvu odluku do sada je donijelo više europskih predsjednika, europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding, a o bojkotu razmišlja i njemačka kancelarka Angela Merkel, javlja Hina.

Svoje sudjelovanje na summitu predsjednika srednjeuropskih zemalja u Ukrajini, koji se treba održati 11. i 12. svibnja na Jalti, do sada su, prema pisanju više njemačkih medija koji se pozivaju na neimenovane vladine izvore, otkazali predsjednici Njemačke Joachim Gauck, Austrije Heinz Fischer i Slovenije Danilo Tuerk. Zbog postupanja ukrajinskih vlasti prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko bojkotu se priklonio i češki predsjednik Vaclav Klaus, prenosi česki list Lidove novini, pozivajući se na predsjednikova glasnogovornika.

Političari će bojkotirati i ukrajinski dio europskog nogometnog prvenstva Euro 2012. u lipnju, pa je svoj nedolazak najavila europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding. Njezina glasnogovornica kazala je kako je Reding odbila otići u Ukrajinu zbog toga što je "duboko zabrinuta zbog situacije u Ukrajini, posebno u vezi s Julijom Timošenko".

Prema pisanju njemačkog tjednika Spiegel i njemačka kancelarka razmišlja o neodlasku u Ukrajinu na utakmice njemačke reprezentacije, a taj bojkot obuhvatio bi i sve članove njemačke vlade.

Proteklih dana iz Ukrajine stižu vijesti o fizičkom zlostavljanju bivše ukrajinske premijerke u zatvoru u kojem služi kaznu zbog korupcije.

30.04.2012. 13:04:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh