Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2012. 13:04:37
SLUČAJ TIMOŠENKO

Ukrajini prijeti međunarodna izolacija

Zbog lošeg odnosa prema Juliji Timošenko brojni europski političari odlučili su bojkotirati ukrajinski summit na Jalti

Fotografija vijesti

Broj svjetskih političara koji namjeravaju bojkotirati Ukrajinu nakon izviješća o zlostavljanju bivše premijerke Julije Timošenko u zatvoru sve je veći i, prema pisanju europskih medija, takvu odluku do sada je donijelo više europskih predsjednika, europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding, a o bojkotu razmišlja i njemačka kancelarka Angela Merkel, javlja Hina.

Svoje sudjelovanje na summitu predsjednika srednjeuropskih zemalja u Ukrajini, koji se treba održati 11. i 12. svibnja na Jalti, do sada su, prema pisanju više njemačkih medija koji se pozivaju na neimenovane vladine izvore, otkazali predsjednici Njemačke Joachim Gauck, Austrije Heinz Fischer i Slovenije Danilo Tuerk. Zbog postupanja ukrajinskih vlasti prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko bojkotu se priklonio i češki predsjednik Vaclav Klaus, prenosi česki list Lidove novini, pozivajući se na predsjednikova glasnogovornika.

Političari će bojkotirati i ukrajinski dio europskog nogometnog prvenstva Euro 2012. u lipnju, pa je svoj nedolazak najavila europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding. Njezina glasnogovornica kazala je kako je Reding odbila otići u Ukrajinu zbog toga što je "duboko zabrinuta zbog situacije u Ukrajini, posebno u vezi s Julijom Timošenko".

Prema pisanju njemačkog tjednika Spiegel i njemačka kancelarka razmišlja o neodlasku u Ukrajinu na utakmice njemačke reprezentacije, a taj bojkot obuhvatio bi i sve članove njemačke vlade.

Proteklih dana iz Ukrajine stižu vijesti o fizičkom zlostavljanju bivše ukrajinske premijerke u zatvoru u kojem služi kaznu zbog korupcije.

30.04.2012. 13:04:37
http://metro-portal.hr/ukrajini-prijeti-medjunarodna-izolacija/70542/