« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRAVA STVAR

Ukida se kontroverzna politika prema homoseksualcima u američkoj vojsci?

Visoki dužnosnici ministarstva obrane poduprli su Obamin plan protiv politike ''ne pitaj, ne govori''

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Robert Gates

,

američka vojska

,

Mike Mullen

,

homoseksualci vojska

Dvojica najviših dužnosnika američkog ministarstva obrane u utorak su na saslušanju u Senatu podržali plan predsjednika Baracka Obame za ukidanje kontroverzne politike prema homoseksualcima u vojsci, poznate kao "ne pitaj, ne govori".

Svjedočeći pred pred senatskim Odborom za oružane snage, zapovjednik združenog stožera admiral Mike Mullen, ocijenio je da je ukidanje politike koja zahtijeva od homoseksualaca da skrivaju svoju seksualnu orijentaciju "prava stvar koju treba učiniti".

Mullen je kazao kako je osobno uznemiren politikom koja prisiljava pripadnike oružanih snaga da "lažu o tome tko su". Međutim, naglasio je kako dajući potporu ukidanju politike "ne pitaj, ne govori", istupa samo u svoje ime.

Američki mediji izvješćuju da visoki dužnosnici u Pentagonu izražavaju zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja koji promjena politike prema homoseksualcima može imati na moral vojnika na ratištu. Ti dužnosnici navode kako će trebati godine za punu integraciju homoseksualaca u vojsku.

Ministar obrane Robert Gates izrazio je punu potporu inicijativi koju je Obama iznio u govoru o stanju nacije. "Ja u cijelosti podržavam odluku predsjednika. Pitanje pred nama nije je li vojska spremna provesti tu promjenu, nego kako da se za nju najbolje pripremimo. Mi smo primili naše zapovjedi od vrhovnog zapovjednika, i postupamo u skladu s time", rekao je Gates.

Najavio je da će posebna radna skupina do kraja ove godine razmatrati različita pitanja vezana uz opoziv spomenute politike. Najavio je da će u međuvremenu izdati upute Ministarstvu obrane kako bi se brzo preispitala provedba propisa za politiku "ne pitaj, ne govori" i u roku od 45 dana preporučiti promjene, da bi se u okviru postojećeg zakona ta politika "primjenjivala na humaniji i pravedniji način".

Izvori iz Pentagona navode kao primjer novog pristupa da vojska više neće agresivno provoditi disciplinske postupke protiv svojih homoseksualnih pripadnika, čiju je orijentaciju protiv njihove volje otkrila treća osoba. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 00:29:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh