« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
AHMADINEDŽAD:

Iran je spreman na razmjenu uranija sa svjetskim silama

Ahmadinedžad pristaje da Iran svoj niskoobogaćeni uranij razmjenjuje za visokoobogaćeni koji će služiti kao gorivo u nuklearnim reaktorima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

nuklearni program

,

uranij

,

nuklearno gorivo

Iran je spreman zaključiti ugovor o razmjeni uranija sa svjetskim nuklearnim silama, rekao je u utorak iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad.

Ahmadinedžad je u razgovoru za državnu televiziju kazao da je Iran nakon obnove pregovora sa svjetskim silama spreman da svoj niskoobogaćeni uranij razmjenjuje za visokoobogaćeni koji će koristiti kao gorivo u nuklearnim reaktorima.

Rekao je da će potpis ugovora jamčiti njegovu punu i valjanu provedbu. Ahmadinedžad je rekao da su ostvareni novi pomaci nakon pozitivnih pregovora održanih nedavno s nekim zemljama koje sudjeluju u pregovorima.

Nije spomenuo o kojim je zemljama riječ, ali promatrači misle da bi to mogle biti Rusija i Kina. Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki sastao se prošlog tjedna u Davosu s neimenovanim savjetnikom francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Ahmadinedžad je kazao da postoje i sporazumi o razmjeni uranija na iranskom tlu, ali da bi Iran isto tako mogao niskoobogaćeni uranij izvoziti u inozemstvo radi daljnje prerade.

"Ne protivimo se slanju našeg niskoobogaćenog uranija u inozemstvo, jer želimo uspostaviti konstruktivnu suradnju, a nove količine niskoobogaćenog uranija uvijek možemo proizvesti u Iranu", rekao je. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 00:16:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh