« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
VATILEAKS

Uhićen papin sobar zbog curenja dokumenata

Paolo Gabriele svakodnevno radi u papinskim odajama, a kod njega su pronađeni povjerljivi dokumenti

Nije baš batler, ali je dovoljno blizu za dežurnog krivca
Nije baš batler, ali je dovoljno blizu za dežurnog krivca (Shutterstock)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

,

povjerljivi dokumenti

,

Vatileaks

,

Paolo Gabriele

Sobar koji radi u papinskim apartmanima uhićen je u petak u vezi sa slučajem curenja povjerljivih dokumenata iz Vatikana, potvrdio je viši vatikanski izvor.

Taj je izvor potvrdio pisanje talijanskih medija koji su ranije objavili identitet uhićene osobe. Agencija ANSA i talijanski mediji objavili su da je uhićenik Papin sobar Paolo Gabriele, dio male skupine ljudi koja svakodnevno radi u papinskim odajama. "Stvar je vrlo ozbiljna", rekao je za Reuters vatikanski izvor.

Vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi ranije u petak je objavio da je policija pritvorila osobu kod koje su pronađeni povjerljivi vatikanski dokumenti. Rekao je da ne može otkriti o kome se radi u interesu istrage, osim da nije u pitanju svećenik.

Veći dio ove godine Vatikan je u središtu skandala povezanog s curenjem dokumenata talijanskim medijima. Spominju se čak i osobna pisma papi Benediktu XVI.

U nekim od dokumenata govori se o korupciji, lošem upravljanju i ortačkim vezama u Vatikanu, kao i o unutrašnjoj neslozi u upravljanju Vatikanskom bankom. U njima se često spominje ime državnog tajnika Tarcisia Bertonea. Neki od dokumenata završili su u knjizi Gianluigija Nuzzija "Njegova Svetost" koja je objavljena prošli tjedan i u kojoj se govori o korupciji i spletkarenju u Vatikanu.

Kažu da je Papa bio šokiran i tužan zbog curenja dokumenata i zapovijedio je provođenje nekoliko istraga, pa i jednu kojom rukovodi vatikanska policija, a drugom povjerenstvo kardinala. Pristup njegovim osobnim dokumentima ima vrlo malo ljudi, uključujući već spomenutog sobara, te još četiri časne sestre i dvojica njegovih tajnika Georga Gaenswein i Alfreda Xuereb.

 


25.05.2012. 20:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh