« Svijet
objavljeno prije 12 godina
TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini nazaduje

Nazadovanje BiH vidljivo je kroz zakonski okvir koji regulira borbu protiv korupcije te kroz opstrukciju u primjeni već postojećih zakona

Fotografija vijesti
Više o

korupcija

,

Bosna i Hercegovina

,

Transparency International Hrvatska

Bosanskohercegovački ogranak Transparency Internationala objavio je kako borba protiv korupcije u toj zemlji nazaduje, s čime je upoznao i Europsku komisiju, prenosi Hina.

Predstavnici TI s područja jugoistočne Europe u četvrtak su u Bruxellesu obavili redovite konzultacije u Europskoj komisiji o stanju u borbi protiv korupcije u regiji, a tom prigodom TI BiH mogao je samo konstatirati kako se taj problem u BiH sve više zaoštrava.

Kako stoji u priopćenju TI BiH dostavljenom medijima u Sarajevu, nazadovanje BiH vidljivo je kroz zakonski okvir koji regulira borbu protiv korupcije te kroz opstrukciju u primjeni već postojećih zakona, posebice uzevši u obzir da Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije još uvijek nije funkcionalna zbog nedostatka sredstava i usvojenih procedura.

S druge strane, strategija za borbu protiv korupcije trebala bi se provoditi već gotovo tri godine, a ni četvrtina aktivnosti predviđenih tom strategijom nije provedena.

Konstantan nedostatak političke volje za borbu protiv korupcije ogledao se u ranijem razdoblju i kroz nastojanja da se postojeći antikorupcijski zakoni, poput zakona o sukobu interesa i zakona o financiranju političkih stranaka u BiH, potpuno unazade kroz omogućavanje dodatnih aktivnosti izabranim dužnosnicima i strankama, što je vodilo zloporabi javnih fondova.

Uz sve to ustavni ustroj BiH i funkcioniranje javnih financija ograničava učinkovitost pravosuđa koje je ionako izloženo političkim pritiscima, što opet onemogućuje procesuiranje slučajeva korupcije, navode iz TI BiH.

Istaknuto je i kako je predstavnicima Europske komisije ukazano na brojna kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, posebice na planu slobode pristupa informacijama i slobode medija, te kroz pritiske kojima su izloženi mediji kao i svi koji ukazuju na slučajeve korupcije.

U TI BiH zaključuju kako je na temelju ovih činjenica jasno da BiH ne može uskoro očekivati pozitivno izvješće Europske komisije o napretku na planu demokracije i vladavine prava ako se stanje drastično ne promijeni i ne osigura minimum političke volje za borbu protiv korupcije u BiH.

25.05.2012. 12:29:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh