« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
spies like us

Uhićen Fidelov čovjek iz State Departmenta

Bračni par koji je trideset godina odavao tajne Kubi uhićen nakon trogodišnje istrage

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

špijunaža

,

Kuba špijunaža

,

Walter Kendall Myers

,

Gwendolyn Steingraber Myers

Nevjerojatne tajne puna su tri desetljeća Kubi iz srca State Departmenta slali veseli supružnici, čiji rad je Fidel Castro toliko cijenio da ih je jednom primio u četverosatnu audijenciju.

Walter Kendall Myers godinama se strpljivo uspinjao na sve više obavještajne razine u satate Departmentu, a uz pomoć supruge Gwendolyn Steingraber Myers tajne je slao u Havanu, na oduševljenje kubanskih dužnosnika koji su praktično sve važnije odluke o vanjskoj politici SAD znali i prije službene objave.

Tri godine FBI je pleo mrežu oko špijunskog para koji je primao minimalnu naknadu za svoj posao, jer je njihova inspiracija bio komunizam, Kuba i Fidel. Situacija je toliko ozbiljna da je Hillary Clinton naredila detaljnu procjenu štete, kako bi se shvatilo što zapravo Kubanci znaju.

Prenošenje informacija unaprjeđivalo se s vremenom, pa su nakon prvih radio poruka i Morzeove abecede prešli na nevidljivu tintu i završili na e-mailovima u internet caffeima. Omiljena metoda gospođe Myers bila je kao iz špijunskih filmova sedamdesetih godina prošlog stoljeća - zamjena kolica za kupce u supermarketima.

06.06.2009. 10:02:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh