Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2009. 10:02:35
spies like us

Uhićen Fidelov čovjek iz State Departmenta

Bračni par koji je trideset godina odavao tajne Kubi uhićen nakon trogodišnje istrage

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Nevjerojatne tajne puna su tri desetljeća Kubi iz srca State Departmenta slali veseli supružnici, čiji rad je Fidel Castro toliko cijenio da ih je jednom primio u četverosatnu audijenciju.

Walter Kendall Myers godinama se strpljivo uspinjao na sve više obavještajne razine u satate Departmentu, a uz pomoć supruge Gwendolyn Steingraber Myers tajne je slao u Havanu, na oduševljenje kubanskih dužnosnika koji su praktično sve važnije odluke o vanjskoj politici SAD znali i prije službene objave.

Tri godine FBI je pleo mrežu oko špijunskog para koji je primao minimalnu naknadu za svoj posao, jer je njihova inspiracija bio komunizam, Kuba i Fidel. Situacija je toliko ozbiljna da je Hillary Clinton naredila detaljnu procjenu štete, kako bi se shvatilo što zapravo Kubanci znaju.

Prenošenje informacija unaprjeđivalo se s vremenom, pa su nakon prvih radio poruka i Morzeove abecede prešli na nevidljivu tintu i završili na e-mailovima u internet caffeima. Omiljena metoda gospođe Myers bila je kao iz špijunskih filmova sedamdesetih godina prošlog stoljeća - zamjena kolica za kupce u supermarketima.

06.06.2009. 10:02:35
http://metro-portal.hr/uhicen-fidelov-covjek-iz-state-departmenta/18634/