« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
NAPOKON!!!

Uhićen Radovan Karadžić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Radovan Karadžić

Ratni čelnik bosanskih Srba, haški optuženik Radovan Karadžić je lociran i uhićen, priopćeno je u ponedjeljak navečer iz ureda srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Karadžića je uhitila srbijanska služba sigurnosti i već je priveden istražnom sucu Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, navodi se u priopćenju.

U ime Haaškog suda priopćenjem se oglasio glavni tužitelj Serge Brammertz koji je u ime Tužilaštva čestitao srpskim vlastima i svim uključenim u akciju uhićenja. Glavni tužitelj najavio je da će već danas stići u Beograd na sastanak s ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem, koji je ujedno i predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Međunarodnim sudom u Haagu.

Pojedinosti o uhićenju zasad nisu poznate, jer nije objavljeno niti točno vrijeme niti mjesto na kojem je došlo do uhićenja.

Radovan Karadžić, ratni politički čelnik bosanskih Srba, na Haškom je sudu 1995. godine  optužen za genocid, sudjelovanje u genocidu, istrjebljenje, ubojstva, progone, deportacije, nečovječna djela, protupravno teroriziranje civila i uzimanje talaca po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti. Od 1998. godine nalazi se u bijegu, kao i njego vojni pandan Ratko Mladić i čelnik hrvatskih Srba Goran Hadžić.

Karadžić, jedan od najtraženijih ljudi na svijetu, bio je predsjednik Republike srpske u vremenu od 1992. do 1995, lider Srpske demokratske stranke i vrhovni komandant vojske RS.

Haški sud podigao je protiv njega dvije optužnice, prvu zbog genocida počinjenog tijekom opsade Sarajeva, kada je ubijeno 12.000 ljudi, i zatim zbog masakra oko 8.000 Bošnjaka kod Srebrenice 1995.

Pojedinosti o uhićenju zasad nisu poznate, a priopćenje je stiglo i iz Ministarstva unutarnjih poslova Srbije koje tvrdi da nije sudjelovalo u akciji ni na koji način. Kako su SAD još pred točno deset godina raspisale nagradu od 5 milijuna dolara za podatke koji će dovesti do uhićenja Karadžića, izvjesno je da će netko zatražiti isplatu, no vjerojatno se nikada neće doznati tko. (METRO)

21.07.2008. 23:32:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh