« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Kina i Rusija potpisale konačni sporazum o granici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Kina

,

Rusija

,

Sergej Lavrov

,

Yang Jiechi

,

državna granica

,

kinesko-ruska granica

Kineski i ruski predstavnici u ponedjeljak su potpisali konačni sporazum o do sada spornim graničnim područjima, pri čemu je ruska strana ustupila 174 četvorna kilometra zemlje, uključujući i dva manja riječna otoka.

Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi i njegov ruski kolega Sergej Lavrov potpisali su sporazum nakon pregovora u Pekingu.

"Upravo smo potpisali sporazum o istočnom dijelu kinesko-ruske granice", rekao je novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim kolegom Yang. "To znači da će doći do demarkacije pograničnog područja u dužini od oko 4.300 km", kazao je.

"S pravnog gledišta uspjeli smo stvoriti preduvjete za granicu koja će postati vezom stabilnosti, otvorenosti, obostrane koristi, prijateljstva i suradnje", rekao je Lavrov.

Kineski državni mediji izvijestili su kako je Rusija ustupila otočiće Yinlong (Tarabarov) i polovinu otočića Heixiazi (Bolšoj Usurijskij) koji se nalaze na ušću rijeka Heilongjiang i Wusulijiang na kinesko-ruskoj granici. Yang je kazao kako su obje strane postigle konsenzus oko mnogih pitanja te da su pregovori o diplomatskim, trgovinskim i međunarodnim pitanjima bili "pozitivni i uspješni".  (HINA)

21.07.2008. 20:59:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh