« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PREKO NOĆI

Udvostručen broj slučajeva gripe H1N1 u Australiji

Prvi slučajevi gripe jučer su zabilježeni i u Rumunjskoj i u Singapuru.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Austrija

,

Rumunjska

,

Singapur

,

svinjska gripa

,

H1N1

,

širenje zaraze

,

gripa A (H1N1)

Australci su upozoreni u srijedu da mogu očekivati znatan porast slučajeva oboljelih od virusa gripe H1N1 pošto se tijekom noći više nego udvostručio broj potvrđenih slučajeva.

Broj potvrđenih slučajeva H1N1 porastao je s 25 u utorak na 66 u srijedu, a vlasti upozoravaju da se očekuje nastavak takvog naglog rasta.

Jodi McKay, ministrica turizma Novog Južnog Walesa, najnaseljenije australske države, dragovoljno je otišla u karantenu zbog bojazni da se zarazila virusom H1N1 na letu iz Los Angelesa za Sydney u nedjelju, iako zasad nema nikakve simptome. Šestero putnika s tog leta do srijede je bilo pozitivno na taj virus.

Zabilježeni prvi slučajevi u Rumunjskoj i Singapuru

Prvi slučaj virusa H1N1 u srijedu je otkriven u Rumunjskoj, u 30-godišnje žene koja je prošli tjedan doputovala iz New Yorka, a s prvim slučajem gripe izazvane tim virusom suočila se i mala azijska država Singapur, prenose agencije.

"Rumunjska se službeno upisala na popis zemalja koje su identificirale slučaj zaraze virusom H1N1", rekao je u srijedu ministar zdravstva Ion Bazac.

Žena, koja živi u Sjedinjenim Državama, doputovala je prošli tjedan u Rumunjsku i hospitalizirana je zbog zaraze, a u bolnici su i tri njezina rođaka iz Bukurešta.

I Singapur je u srijedu potvrdio svoj prvi slučaj zaraze virusom H1N1, u 22-godišnje Singapurke koja je stavljena u karantenu u bolnici, objavile su zdravstvene vlasti.

Ta je žena doputovala iz New Yorka u utorak ujutro, no u zračnoj luci nisu identificirali zarazu jer putnica u to vrijeme nije pokazivala simptome gripe.

Zbog toga će u kućnu karantenu biti stavljeno oko 60 osoba, uglavnom Singapuraca koji su putovali istim letom i sjedili blizu pacijentice, dodala je vlada u priopćenju.

Singapurska financijska tržišta zasad nisu reagirala na vijest o prvome oboljenju izazvanom virusom H1N1. (hina/metro-portal)

27.05.2009. 12:48:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh