« Svijet
objavljeno prije 15 godina
NE!

Vrhovni sud zabranio istospolne brakove u Kaliforniji

San Francisco ima mnogo homoseksualnih parova, četvrt Castro središte je homoseksualne zajednice

(Corbis)
Više o

prijedlog 8

,

istospolni brakovi

,

hooseksualni parovi

Vrhovni sud Kalifornije u utorak je proglasio ustavnim i usvojio tzv. 'Prijedlog 8', kojim su u toj američkoj saveznoj državi zabranjeni istospolni brakovi, ali je istodobno potvrdio valjanost 18.000 takvih brakova, sklopljenih prije usvajanja 'Prijedloga 8' u studenom 2008.

Objavu odluke čekale su tisuće prosvjednika pred Vrhovnim sudom u San Franciscu, a policije je uhitila 175 najnasilnijih.

"Sram vas bilo! Sram vas bilo", uzvikivali su pristaše istospolnih brakova nakon objave odluke, a prosvjedi su se proširili i na četvrt Castro, središte homoseksualne zajednice San Francisca.

Direktor udruge Kalifornijsko obiteljsko vijeće, Ron Prentice, kazao je kako pristaše "zahvaljuju sudu za zdravu i zakonitu odluku, kojom je podržana povijesna definicija braka i volja naroda Kalifornije".

Nasuprot njemu, Anthony Romero, izvršni direktor Američkog saveza za građanske slobode, ocijenio je da su odlukom Vrhovnog suda "osobne slobode u Kaliforniji doživjele veliki udarac".

Od 50 američkih saveznih država, do sada su istospolne brakove odobrili Maine, Connecticut, Massachussetts, Vermont i Iowa, dok su se New Hampshire i New York primakli na domak takvoj odluci. (hina/metro-portal)

27.05.2009. 10:35:16
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    miroljubiv
    27.05.2009. 14:16
    Kakva je to država koja proglašava gejeve malo ludim,malo normalnim,pa se ženite,a onda više nećete...? u toj suludoj borbi dominacije između muškog i ženskog principa,izgubit ćemo svi na kraju.bolje je biti javno gay nego oženjeni gay nogometaš koji se skriva iza svoje obitelji i crkve,a svi znaju tko je.živjela HLS! (Hrvatska licemjerna stranka)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh