« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
bitka za popularnost

Udruženje glazbenika protiv anti-piratskih mjera

Izvođači ne podržavaju mjere borbe protiv ilegalnog skidanja s interneta da ne izgube obožavatelje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

autorska prava

,

ilegalno skidanje pjesama

,

besplatno skidanje pjesama

,

besplatan download pjesama

,

piratsvo

,

on line glazba

,

udruženje glazbenika

,

anti-piratske mjere

Udruženje glazbenih zvijezda, tekstopisaca i producenata pobunila se protiv anti-piratskih mjera vlade Velike Britanije.

Uporni file-shareri (osobe ili siteovi koje besplatno ili uz nadoknadu pružaju mogućnost skidanja dokumenata, glazbe ili videa s interneta - ukratko, pirati) bi mogli dočekati isključenje svojih internetskih računa u pokušajima da se suzbije piratstvo.

Članovi Featured Artists' Coalitiona (FAC), udruženja izvođača, tvrde da će takav potez izazvati rat koji se nikad neće dobiti.

FAC smatra da taktika "čvrste ruke" može odvratiti obožavatelje od glazbe zauvijek.

Ovo udruženje formirano je s ciljem da zastupa izvođače. FAC se udružio s britanskom Akademijom tekstopisaca, skladatelja i autora te Cehom glazbenih producenata.

U zajedničkoj izjavi, tri tijela tvrde da se izričito protive planovima kažnjavanja file-sharera.

Takav stav je u suprotnosti s onim vodećih izdavačkih kuća i ostalih komercijalnih institucija vezanih za glazbu koje podržavaju Vladin napor.

Bubnjar grupe Blur, Robert Downtree, rekao je da je FAC protiv file-sharinga, odnosno piratstva, ali shvaća da su sve prethodne pravne akcije samo okrenule fanove protiv glazbe i samih izvođača.

"Ne želimo svoriti neprijatelje od fanova", rekao je za BBC News. "Razumna stvar bi bila vidjeti kako možemo iskoristiti sav taj file-sharing, koji je dokaz velikog interesa za glazbu".

Bilo bi gotovo nemoguće otkriti tko razmjenjuje fileove i je li oni sadržavaju dokumente zaštićene autorskim pravima.

Billy Bragg, njegov kolega i član Upravnog odbora FAC-a, opisao je mjere kao "udarac vrlo teškim maljem" te dodao da "u vremenu kad je potrebno puno više natjecati se za pozornost, ovi prijedlozi mogu samo odvratiti mlade ljude od slušanja glazbe" napominjući kako su oni "kao glazbenici zabrinuti zbog toga".

Mnogi mlađi fanovi otkrili su njegovu glazbu preko file-sharinga, kaže Bragg, i platili za nju na neki drugi način, recimo kupnjom ulaznica za nastup.

"Trebali bismo poticati ljude da postanu glazbeni fanovi jer, htjeli mi to priznati ili ne, nedopušteno "skidanje" pjesama radi upravo to - stvara fanove".

Među glazbenicima malo tko vjeruje da bi takve mjere uopće i postigle nešto.

Patrick Rackow, izvršni direktor Akademije tekstopisaca, skladatelja i autora, rekao je da će sankcije uznemiriti obožavatelje, a ne privući ih legalnim uslugama. Nadodaje kako ne postoji pozitivan način nošenja s ovim problemom bez udara na obožavatelje.

Neki od prijedloga alternativnog rješenja bile su usluge temeljene na radiju. Po tom scenariju, obožavatelji ne bi plaćali svaku pjesmu pojedinačno već možda samo pretplatu kao u već postojećim uslugama poput Spotifya ili We7.

Debata se nastavlja.

10.09.2009. 10:10:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh