« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
čestitamo

Međunarodne nagrade za violončeliste Muzičke akademije

Na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Johannes Brahms u austrijskom Poertschachu, Marie Spaemann i Bas Jongen osvojili su prvo i drugo mjesto.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Muzička akademija

,

Johannes Brahms

,

Marie Spaemann

,

Hrvoje Hrešc

,

Bas Jongen

Ovogodišnje natjecanje, koje se održalo od 30. kolovoza do 6. rujna, privuklo je rekordan broj violončelista, njih 49 iz cijelog svijeta. U sve tri etape natjecanja žiri uglednih profesora i koncertanata dodijelio je Marie Spaemann najviše bodova za vrlo zahtjevan repertoar.

Uz prvu nagradu Spaemann je dobila posebnu nagradu Daejeon Culture & Arts Centra, poziv za gostovanje u Južnoj Koreji, a drugoplasirani Bas Jongen i posebnu nagradu koncertne agencije Interclassica Music Management. Oboje su studenti zagrebačke Muzičke akademije iz klase profesora Valtera Dešpalja.

Natjecanjem "Johannes Brahms", koje se počelo održavati prije 16 godina, iskazuje se počast skladatelju koji je u tom ljetovalištu na jezeru Worther stvorio neke od svojih najznačajnijih opusa. U šest disciplina sudjelovalo je više od 280 mladih natjecatelja.

Mladi hrvatski violončelist petnaestogodišnji Hrvoje Hrešc iz Osijeka, učenik Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu, osvojio je u lipnju prvu nagradu na Međunarodnim gudačkom natjecanju Saulius Sondeckis u litvanskom gradu Šiauliai.

Izvor: Hina

09.09.2009. 14:15:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh