« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
IZ NASLONJAČA

Učinite internet kupovinu sigurnijom

Ako dajete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interenta, uvjerite se da znate da je to za vas posve sigurno i da uslugu možete u svakom trenutku prekinuti

Pazite što radite na webu
Pazite što radite na webu (Arhiva)
Više o

sigurnost

,

internet kupovina

On-line prijevare, nažalost, sve su češće, i ponekad djeluje kao da ih ne možemo izbjeći. No Europol je objavio nekoliko pravila i savjeta koji vam mogu pomoći kako biste se zaštitili dok svoj novac šaljete na drugu stranu svijeta (ili bliže).

Kupujte od provjerenih izvora. Ako niste sami ranije kupili od nekog prodavača, obavezno pročitajte recenzije drugih kupaca.

Pročitajte pravila prije nego što prihvatite određene uvjete. Ako dajete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interenta, uvjerite se da znate da je to za vas posve sigurno i da uslugu možete u svakom trenutku prekinuti.

Razmislite prije nego što dozvolite internet trgovcima da čuvaju vaše podatke o plaćanju. Taj korak i sam može sadržavati nekoliko rizika s kojima bi se bilo dobro ranije upoznati.

Koristite kreditne kartice pri online kupovini- izdavatelj kreditne kartice obično će vam vratiti novac ako ne dobijete ono što ste platili.

Zaštitite se kad pregledavate internet.  Koristite HTTPS i SSL protokole kada i tražite lokot u URL traci.

Ako nešto ne kupujete, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici, ako pak ste nešto kupili, uvijek spremite sve dokumente koji dokazuju da je transakcija obavljena, možda će vam zatrebati.

Ako je moguće, uvijek dogovarajte plaćanje nakon zaprimanja robe ili plaćanje popouzeću. Time izbjegavate davanje podataka o kreditnoj kartici.

Nemojte slati novac osobama koje ne poznajete.

Nemojte svoj broj kartice, PIN ili podatke slati putem elektroničke pošte. Ne kupujte na stranicama koje ne traže potpunu autentifikaciju.

 

Izvor

Piše: Andrea Holi
01.08.2017. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh