« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
TRUMPIZMI

Ubojstvo iranskoga generala – praktički objava rata

Sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Irana opasno eskalira: jedan od najviše rangiranih iranskih generala ubijen je u američkom raketnom napadu na Irak. Teheran prijeti „ozbiljnom odmazdom“

Oba su pala...
Oba su pala... (Fars)
Više o

Donald Trump

,

Qasem Soleimani

,

Abu Mahdi al Muhandis

Iranski duhovni vođa ajatolah Ali Hamnei najavljuje osvetu zbog smrtonosnog američkog raketnog napada na iranskoga generala Kasima Sulejmanija. U poruci na Twitteru Hamnei je „zločincima" odgovornim za Sulejmanijevu smrt zaprijetio „ozbiljnom odmazdom". On je takođe proglasio trodnevnu žalost za Sulejmanijem.

Sjedinjene Države su tijekom noći u Iraku ubile Kasima Sulejmanija, jednog od najviše rangiranih iranskih generala. Američko Ministarstvo obrane priopćilo je da je naredbu za napad u blizini iračke međunarodne zračne luke Bagdada izdao predsjednik Donald Trump - kao „čin obrane". Sulejmani je, dodaju, aktivno radio na planovima za napad na američke diplomate i vojne snage, a cilj napada je odvraćanje Irana od budućih akcija, naveli su iz Pentagona.

Američki predsjednik Donald Trump je, neposredno nakon napada, objavio tweet bez riječi na kojem se samo nalazi američka zastava.

Pored Sulejmanija, čiju je smrt potvrdio i Teheran, u napadu je ubijen i jedan od vođa proiranskog PMF-a Abu Mahdi el Muhandis.

Kao zapovjednik iranske Revolucionarne garde Sulejmani je bio na čelu specijalnih jedinica, brigade Al Kuds, i vodio je misije u inozemstvu. Revolucionarna garda su elitne postrojbe iranske vojske koje Sjedinjene Države klasificiraju kao terorističku organizaciju.

Napad u blizini zračne luke

Prema podacima iračkih sigurnosnih krugova, projektili su pogodili konvoj vozila milicije, a dva vozila su eksplodirala. Ubijeno je ukupno sedam ljudi, a više njih je ranjeno. Iračka vojska službeno je objavila da se napad dogodio u blizini skladišta pored bagdadske zračne luke.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Šarif ocijenio je da je ubojstvo Sulejmanija „izuzetno opasno" i da predstavlja „glupu eskalaciju". Šarif je također, u poruci na Twitteru, ubojstvo generala osudio kao „akt međunarodnog terorizma".

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova je, preko predstavnika švicarskog veleposlanstva u Teheranu, koje tamo zastupa interese Sjedinjenih Država, poručilo da Iran oštro osuđuje američku akciju.

Osvetu SAD-a najavio je i bivši zapovjednik Revolucionarne garde, Mosen Resai. Odmazda za smrt „mučenika" Sulejmanija bit će „užasna", rekao je.

U Teheranu je sazvana i izvanredna sjednica Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, izjavio je glasnogovornik toga tijela, a prenosi državna novinska agencija ISNA.

Američke demokrati zabrinuti

Američki demokrat Adam Schiff, predsjednik Odbora Predstavničkog doma Kongresa zaduženom za nadzor tajnih službi , također je izrazio zabrinutost. On je na Twitteru napisao da je Sulejmani bio odgovoran za „nezamislivo nasilje" i da je svijet bez njega bolji.

Ali, američki Kongres nije odobrio raketni napad na Bagdad, „a narod Amerike ne želi rat s Iranom", nastavio je Schiff. Američke jedinice sada bi trebale biti zaštićene od „gotovo neizbježne eskalacije".

Novi vrhunac u sukobu SAD-a i Irana

Iranski general Kasim Sulejmani više puta je viđan s pripadnicima šijitskih milicija u Iraku i Siriji. Njegova smrt je novi vrhunac u sukobu Sjedinjenih Američkih Država i Islamske Republike Irana.

SAD je prošlog vikenda napao pripadnike šijitske milicije u Iraku. U napadu na brigade Hezbolaha ubijeno je 25 boraca. Kao odgovor na to, stotine demonstranata provalile su u utorak u posebno zaštićenu, zelenu zonu američkog veleposlanstva u Teheranu. Pritom je zapaljeno nekoliko stražarnica, a snage sigurnosti uspjele su potisnuti demonstrante. U toj akciji američka vojska koristila je i helikoptere, a i nekoliko stotina američkih vojnika prebačeno je u regiju.

Sjedinjene Države optužuju vodstvo u Teheranu da stoji iza prosvjeda. Državni tajnik Mike Pompeo optužio je u srijedu El Muhandisa da je odgovoran za napad na američko veleposlanstvo. Iran je odbacio te optužbe.

„Objava rata"

Većina analitičara iznenađena je najnovijim razvojem situacije. „Predsjednik koji je obećao da neće uvoditi Sjedinjene Države u nove ratove na Bliskom istoku upravo je proglasio rat", izjavio je šef istraživačkog centra Međunarodne krizne grupe Robert Malley. Sulejmanijeva smrt, dodaje, nije samo jak udarac Iranu, već i težak udarac svakoj nadi u deeskalaciju situacije u toj regiji.

Iranski analitičar Muhamed Marandi u objavi na Twitteru ocijenio je da je napad u biti objava rata oružanim snagama Irana i Iraka. „Bilo bi najbolje za sve američke građane da odmah napuste tu regiju", napisao je Marandi.

Stručnjak za Iran Philip Smyth s vašingtonskog Instituta za politiku Bliskog istoka, predviđa da će ubojstvo generala imati veći utjecaj na događaje od ubojstva vođe Al Kaide Osame bin Ladena 2011. i vođe IS-a Abu Bakra al Bagdadija prošle godine.

04.01.2020. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.01.2020. 10:30
    trump ludak
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh