« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
DUŽNOSTI

Albanija preuzima predsjedanje OESS-om

Prvim danom godine je Albanija preuzela predsjedanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju. Ona jest najveća organizacija zemalja Europe, ali što ona još može učiniti?

Nekad problem, sada predsjeda
Nekad problem, sada predsjeda (Arhiva)
Više o

OESS

,

Albanija

Albanija je prvog dana 2020. preuzela jednogodišnje predsjedanje Organizacijom za europsku sigurnosti i suradnju od Slovačke. Početkom prošlog prosinca je u Bratislavi još održana 26. godišnja konferencija ministara vanjskih poslova OESS-a i slovački domaćin Miroslav Lajčak je konferenciju završio gotovo očajničkim apelom: gotovo se uopće ne osjeća politička volja da se krene putem dijaloga i zajednički traži rješenja. „Bez toga se samo vrtimo u krug", izjavio je slovački ministar vanjskih poslova nakon konferencije na koju su mnoge od 57 zemalja članica umjesto ministra vanjskih poslale tek predstavnika niže razine. Članice nisu samo sve zemlje Europe uključujući i Rusiju, nego i SAD i Kanada.

Odluka da Albanija preuzme predsjedanje donesena je još 2018. za vrijeme predsjedanja Italije. Albanski premijer i ministar vanjskih poslova Edi Rama je prilikom preuzimanja predsjedanja izjavio kako je to „doista povijesni trenutak za Albaniju. Mi smo od zemlje pod okrutnim komunističkim režimom koji se protivio duhu (sporazuma iz) Helsinkija postali država koja je počašćena vođenjem ove organizacije. Predsjedanje OESS-om označava vrhunac naše značajne preobrazbe", izjavio je Rama.

Veliki planovi Tirane - i velike dvojbe medija

Tirana ima ambicioznih planova: rješavanje krize u Ukrajini, pomoć ženama ne samo u borbi protiv nasilja nad ženama, nego i zbog uloge žena u promicanju mira i sigurnosti. Teme će biti i krijumčarenje ljudi, netrpeljivost i govor mržnje koji se širi Europom, a Rama je istakao i kako korupcija „narušava temelje naših demokracija i ima velikog utjecaja na prosperitet i sigurnost naše regije".

Zapravo, u Albaniji još uvijek djeluje misija organizacije kojoj sad predsjeda, a kojoj je zadaća nadzor borbe tamošnje vlade i protiv korupcije i u razvoju demokracije. A što se demokracije tiče, ističe list Neue Zürcher Zeitung, u Albaniji trenutno vladaju socijalisti Edija Rame, ali bez ikakve parlamentarne oporbe jer je desničarska Demokratska stranka odlučila bojkotirati rad parlamenta. I komunalni izbori u Albaniji prošlog lipnja su protekli bez oporbe jer Demokrati optužuju Ramu kako manipulira izborima.

Agencija DPA citira i kosovskog publicista Vetona Surroia koji tvrdi kako korupcija i organizirani kriminal čvrsto drži vladu Albanije u svojim rukama: „Ako se OESS onda promatra kao provjeren lijek protiv sukoba i problema u tranziciji neke demokracije, onda je Albanija sad u paradoksalnom položaju istovremeno biti nuditelj i korisnik te medicine." Početkom sljedeće, 2021. godine predsjedanje OESS-om preuzima Švedska.

Piše: DW/agencije
03.01.2020. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh