« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
SAVJETI

Ublažite blagdansku nadutost

O svojoj probavi moramo razmišljati kao o maloj tvornici za recikliranje, pa je pažljivo puniti kako se ne biti prepunila i počela stvarati probleme

Lakše malo :)
Lakše malo :) (Arhiva)
Više o

blagdani

,

nadutost

,

obroci

Količina hrane igra veliku ulogu u stvaranju probavnih problema, ali i raznolikost hrane koju jedemo jer naš probavni trakt nije naviknut na sve te namirnice u isto vrijeme.

O svojoj probavi moramo razmišljati kao o maloj tvornici za recikliranje. Ona pretvara svaki zalogaj (zahvaljujući slini, želučanim kiselinama, probavnim enzimima i bakterijama u crijevima) u male čestice koje se nazivaju hranjivim tvarima tako da naša tijela mogu koristiti za izgradnju vlastitih molekula.

Možemo pomoći probavi uz ovih par trikova:

Izbjegavajte grickalice i kanapee - obično su grickalice i hrana u obliku kanapea najveći neprijatelji na svečanom stolu, jer se poslužuju na samom početku obroka. Ako ste gladni i pod strosom (možda zbog obitelji) pojest ćete iz previše. Obično sadrže skrivene šećere, a zbog toga što su mali ne osjećate koliko ste pojeli. 

Jedite polako - ako jedete polako i pravilno žvačete hranu značit će da gutate manje zraka i tako nadutost smanjiti na minimum. Također će vaš mozak poslati signale da je vaš želudac pun i pomoći će vam da izbjegnete prejedanje. Božićna okupljanja nisu stvorena za žurbu, zato se opustite, razgovarajte i uživajte u svakom zalogaju.

Ne preskačite doručak - obavezno jedete pravi doručak taj dan prije blagdanskog ručka ili večere jer će tako lakše kontrolirati ukusnu hranu.

Oprezno s vinom - alkohol također sadrži velike količine šećera. Ograničite unos alkohola i uvijek između svake čaše alkohola popijte čašu vode. 

21.12.2019. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh