« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
DUGA POVIJEST

U Ženevi prodana najskuplja marka na svijetu

Međunarodni konzorcij koji je želio ostati anoniman kupio je švedski "žuti Treskilling", a koliko su ga platili također je nepoznato

žuti Treskilling marka
žuti Treskilling marka (Wikipedia)
Više o

Borut Šips

,

dolazak vanzemaljaca

,

proročanstvo Maja

Najskuplja marka na svijetu, švedska "žuti Treskilling", prodana je u subotu u Ženevi međunarodnom konzorciju koji nije otkrio identitet niti iznos transakcije.

"Članovi konzorcija kupili su marku ocjenjujući da se radi o solidnom ulaganju u ovo krizno vrijeme", ističe se u priopćenju aukcijske kuće David Feldman.

Aukcijska kuća koja naglašava da je ta marka i dalje najskuplja na svijetu već ju je prodala 1984., 1990. i 1996. godine. Ove godine slavna švedska marka dosegla je cijenu od 2,875 milijuna švicarskih franaka (3,61 milijuna eura).

"Žuti Treskilling" iz Švedske otkrio je 1885. godine 14-godišnji švedski učenik koji je odljepljivao marke kako bi ih preprodao, nadajući se tako džeparcu. Ta švedska marka od 3 skillinga, uobičajeno zelena, tiskana je greškom 1857. u okviru tiskanja žutih maraka od 8 skillinga.

Pripadala je različitim kolekcionarima, kao i njemačkom aristokratu s boravkom u Francuskoj te belgijskom magnatu. (hina/metro-portal)

23.05.2010. 10:17:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh