« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Odlučni u namjerama

U Zagrebu se nastavlja blokada, pridružili se i splitski studenti

Plenumi studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Rijeci odlučili su nastaviti blokadu nastave, a Splićani kreću sutra

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nenad Dugi/CROPIX )
Više o

Split

,

Zagreb

,

studenti

,

Filozofski fakultet

,

besplatno obrazovanje

,

blokada nastave

Oko 500 studenata večeras je poduprlo nastavak blokade, ponovno zahtijevajući besplatno obrazovanje i ukidanje školarina, upisnina, participacija i dr.

Malen dio nazočnih koji se protivi blokadi, postavio je pitanje legitimnosti plenuma tražeći, uz ostalo, održavanje referenduma kao načina očitovanja na kojem će studenti filozofskog fakulteta, kojih je ukupno oko 6500, iznijeti svoje stajalište o blokadi.

Današnja stajališta rektorskog zbora i ministra znanosti obrazovanja i športa Radovana Fuchsa drže nedosljednima, ocijenivši ih tek preinačenim oblicima sadašnjeg načina plaćanja. O blokadi nastave na alternativnim lokacijama večeras nije bilo govora, a plenum je podupro najave sličnih prosvjeda kolega u Beogradu.

Plenum skupine studenata Sveučilišta u Splitu večeras je, nakon dvosatna zasjedanja na Filozofskom fakultetu, odlučio sutra u 12 sati blokirati veliku fakultetsku dvoranu, zahtijevajući besplatno visoko obrazovanje.

Splitsko sveučilište ima oko 23 tisuće studenata, a na večerašnjem plenumu nazočno je bilo oko 150 studenata, ali je dio njih napustio zasjedanje tijekom dvosatnih rasprava. Za sutrašnju blokadu izjasnilo se 60-ak studenata.

Također je najavljeno kako će sutra plenum studenata splitskoga filozofskog fakulteta na sutrašnjem zasjedanju odlučiti o daljnjim aktivnostima, odnosno hoće li se organizirati blokada cijelog fakulteta, prostorije kojega se nalaze na više mjesta u gradu, ili će se deblokirati velika dvorana, rekli su voditelji večerašnjeg plenuma.

Studentski zbor splitskoga sveučilišta danas je objavio kako se protivi blokadi Filozofskog fakulteta, istaknuvši da blokadu zagovara "manja skupina" studenata.

I Rijeka nastavlja blokadu

Blokada zgrada Filozofskog fakulteta u Rijeci nastavlja se, odlučeno je na večerašnjem studentskom plenumu održanu na tome fakultetu.

Fakultet je blokiran jučer prvi put ponovno nakon proljetnih blokada odlukom 121 studenta od oko 160 nazočnih na plenumu.

Vršitelj dužnosti dekana Branko Rafajac najavio je jučer provedbu izjašnjavanja svih studenata i nastavnika fakulteta o blokadi, s obzirom na to da je na riječkom Filozofskom fakultetu ukupno oko 1500 studenata. Naime, v.d. dekana ne drži legitimnim odluke plenuma s tako malim brojem sudionika.

O nastavku blokade odlučivat će studenti na plenumima svake večeri za razdoblje u iduća 24 sata. (hina/metro-portal)

24.11.2009. 22:07:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh