« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
LJUBO JURČIĆ:

Kroz dva tjedna imat ćemo čistu sliku o Podravci

Zbog gubitka prihoda gubitnici su vlasnici, radnici te lokalna samouprava i država, poručio je Jurčić

(Nikola Wolf/Cropix)
Više o

Podravka

,

Ljubo Jurčić

,

afera sms

,

afera Podravka

Predsjednik Nadzornog odbora Podravke Ljubo Jurčić izjavio je danas kako u naredna dva tjedna očekuje da će imati "čistu sliku otvorenih stavki" u Podravci, ali nije siguran da će uspjeti do kraja pročistiti sadržaj tih stavki.

Pozvane su banke da kažu što imaju otvoreno s Podravkom direktno ili indirektno, dobavljači, svi zainteresirani, tako da ću u naredna dva tjedna imati čistu sliku otvorenih stavki, a sadržaj tih stavki nisam siguran da će se uspjeti do kraja pročistiti - je li depozit depozit, je li transakcija baš onakva kakva je prijavljena, rekao je Jurčić odgovarajući danas na pitanja novinara nakon sudjelovanja na Prvom simpoziju o zelenoj gradnji u Hrvatskoj.

Juričić kaže i kako će posljedice svih sumnjivih transakcija u Podravci biti i to da radnici u budućnosti neće imati plaću onoliku koliku bi mogli, dioničari neće imati onu vrijednost dionice koju bi mogli, država neće imati onoliki prihod koji bi mogla imati da nije bilo tih transakcija.

Znači, gubitnici su i vlasnici, radnici te lokalna samouprava i država zbog gubitka prihoda po osnovi poslovanja koje će zbog toga biti izgubljeno, rekao je.

Jurčić ne očekuju da bi se prihodi mogli nešto značajnije povećati, ali prostor vidi u troškovima koji nisu vezani za osnovno poslovanje i koji se mogu smanjiti.

Time će se stvorit prostora da financijske institucije prihvate plan financijskog restrukturiranja, istaknuo je i objasnio da bi to značilo prolongiranje obveza koje sljedeće godine dospjevaju u velikim iznosima na dvije, maksimum tri godine.

"Nikoga ne optužujem i nikome ne vjerujem", rekao je Jurčić i poručio da je najvažnija transparentnost kako bi se "zečevi istjerali iz rupe".Na pitanje novinara o napisima o lažiranim financijskim transakcijama, Jurčić je odgovorio da su to transakcije čija se suština nije vidjela.

Naveo je pritom da postoji mjenica FIMA-e i jedne banke za što je garanciju dala Podravka, pa je to stavljeno u rizike, a riječ je 107 milijuna kuna.

Podsjetio je da se za sada zna i da SMS duguje Podravci 65 milijuna kuna, a s obzirom na vjerojatni stečaj SMS-a, upitno je hoće li se i kada to naplatiti. Jurčić je upozorio i na potraživanja banaka prema SMS-u, dugove te splitske tvrtke prema dobavljačima, radnicima koji nisu dobili plaće, te procijenio da bi se dubioze SMS-a mogle popeti na oko 150 milijuna kuna.

Navodi i kako pod kontrolu nije stavljen ni depozit Podravke u OTP banci u iznosu 46 milijuna kuna, koji se morao moći povući na prvi poziv, a nije se uspjelo u protekla dva, tri tjedna.

To su ti rizici, rekli smo da se radi o procijenjenim potencijalnim rizicima, jer može biti još malo minusa, ali može negdje isplivati i plus, kazao je. (hina/metro-portal)

24.11.2009. 23:18:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh