« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
KULTURNI DOPRINOS

U Srbiji objavljen prvi "Pravopis romskog jezika" na svijetu

Visoka škola za obrazovanje odgajatelja u Vršcu, koja je prije dvije godine uvela i romske studije, objavila je "Pravopis romskog jezika" na svijetu

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

Romi

,

pravopis

Pravopis autora Rajka Đurića daje pregled načela i pravila romskoga pisma i pravopisa, njegova glasovnog sustava i opširno objašnjava glasovne promjene i pojave u njemu, uključujući i upotrebu interpunkcije.

Knjiga sadrži i objašnjenja lingvističkih i pravopisnih termina i pojmova, kao i etimologiju glagola i njihovih značenja, što je originalan znanstveni rad dr. Đurića i njegov doprinos romologiji, koja je postala akademska disciplina na većem broju europskih i izvaneuropskih sveučilišnih centara, prenose mediji.

Prema ocjeni Romskog PEN centra, za razliku od drugih naroda i nacionalnih manjina, Romi nemaju svoje znanstvene institucije zbog čega se tako velikog i složenog posla moraju prihvatiti pojedinci. Prema službenim podacima, u Srbiji živi oko 108.000 Roma, međutim, neslužbene procjene govore da ovoj zajednici pripada između 400.000 i 500.000 građana Srbije.

25.04.2011. 18:22:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh