« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SUD ZAKLJUČIO:

U slučaju Šlogar nije bilo nikakve teorije zavjere

Sudsko vijeće ne vjeruje u nikakve teorije zavjere, poručio je sudac Županijskog suda Ivan Turudič

(Davor Pongračić/Cropix )
Više o

presuda

,

ubojstvo Ivane Hodak

,

Mladen Šlogar

,

sudska odluka

Obrazlažući 30 godišnju zatvorsku kaznu beskućniku Mladenu Šlogaru za ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kazao je da je tijekom šestomjesečnog suđenja nedvojbeno utvrđeno da je Šlogar počinio ubojstvo iz bezobzirne osvete, ali i da u ovom slučaju nije bilo nikakve teorije zavjere.

"Sudsko vijeće ne vjeruje u nikakve teorije zavjere. Ako presuda postane pravomoćna imat ćete 30 godina za razmišljanje o onome što ste učinili", rekao je Turudić.

Šlogaru je poručio da brutalnim ubojstvom 26-godišnje djevojke nije nanio bol samo žrtvi i njenim roditeljima, nego i svim "normalnim građanima koji su bili konsternirani kada su čuli što se dogodilo".

Osvrčući se na tvrdnje o teoriji zavjere, koju je u završnoj riječi iznio Šlogarov odvjetnik Antonio Zujić, sudac je rekao kako je apsurdno tvrditi da je na mjestu zločina podmetnuta grickalica na kojoj su nađeni tragovi Šlogarove DNK.

Jedini zaključak koji se iz toga može proizvesti je da je policija znala da će Ivana Hodak biti ubijena i gdje će se to dogoditi te da je tijekom očevida podmetnula dokaze, kazao je sudac.

"Više je nego znanstvena fantastika da bi vi bili oružje u bilo čijim rukama kako bi nevina djevojka bila ubijena i da je time nekom poslana nekakva poruka. Vi niste bili obična skitnica imali ste svoju povijest odnosa s obitelji Hodak. To ste i vi naveli u obrani, rekavši da ste kao plac majstor na teniskim terenima bili nezadovoljni ponašanjem i podcjenjivanjem njena oca"

Odbacio je i navode obrane da je priznanje dano na policiji Šlogar dobio napisano te da ga je naučio napamet. Ta je tvrdnja ničim potkrijepljena i prvi put iznesena u završnoj riječi odvjetnika koji je prisustvovao ispitivanju pa nije vrijedna dublje analize, ustvrdio je Turudić.

Sudac je dodao da je najvažniji dokaz na suđenju bio pištolj pronađen na sjeniku gdje je Šlogar spavao kao beskućnik, a za koji je balističkim vještačenjima nedvojbeno utvrđeno da je njime usmrćena Ivana Hodak.

Sudac je Šlogaru poručio da je izabrao neuobičajen način obrane, jer je najprije iznio niz činjenica da bi u daljnjem tijeku postupka odlučio šutjeti.

Osvrčući se na kontradikcije u Šlogarovom priznanju, poput tvrdnje da je kupio šampon za koji se kasnije utvrdilo da ne postoji ili da je pogrešno opisao kretanje žrtve neposredno prije ubojstva, sudac je rekao da to nisu činjenice koje su bile odlučne u izricanju presude.

"Po mišljenju sudskog vijeća sve činjenice nisu bile odlučne, a od osobe koja spava na sjeniku ne može se očekivati da točno opisuje takve pojedinosti", rekao je Turudić.

Dodao je da je u određivanju kazne Šlogaru kao olakotna okolnost uzeta činjenica da ranije nije osuđivan, dok je otegotnih bilo mnogo više.

"Postupali ste neshvatljivo, okrutno, oduzeli ste mladi život djevojci koju niste vidjeli 14 godina. Znali ste ju kao dijete, a kada ste ju vidjeli kao lijepu djevojku odlučili ste na njoj riješiti svoje frustracije. To je suprotno s najopćenitijih kriterijima prisutnim u svim religijama svijeta", ustvrdio je Turudić.

Tužiteljica Dunja Pavliček kazala je da je zadovoljna presudom i izrečenom kaznom, koja je manja od maksimalne 40-godišnje jer Šlogar ranije nije imao problema sa zakonom.

Kazao je i da Šlogar tijekom cijelog postupka 'niti jednim pogledom' nije pokazao kajanje, što zaslužuje 'najveću moguću osudu'.

"Niti jednom niste rekli da ste pogriješili, a iz vašeg ponašanja to se nikako nije moglo zaključiti. Bili ste potpuno svjesni svojih postupaka", zaključio je sudac.

Šlogar je iz velike sudnice zagrebačkog Županijskog suda izveden s lisicama na rukama, a tijekom izricanja presude djelovao je nezainteresirano.

Šlogarov odvjetnik Antonio Zujić presudu nije želio komentirati, poručivši tek kratko da je sve iznio u završnoj riječi.

Otac ubijene Ivane, zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak, nije došao na izricanje presude, dok je njena majka, bivša HDZ-ova potpredsjednica vlade iz devedesetih Ljerka Mintas Hodak u sudnicu došla u pratnji prijateljica svoje pokojne kćeri i njenog mladića odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića. (hina/metro-portal)

12.03.2010. 17:03:56
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    12.03.2010. 18:52
    Presuda je bila farsa, ali ovo je već vrijeđanje inteligencije...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh