« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
neslužbeno

U Sloveniji pobijedila oporba

Janša izgubio mandat zbog lošeg rezultata koalicijskog partnera

Fotografija vijesti
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

izbori u Sloveniji

Oporbeni Socijalni demokrati (SD) na putu su da pobijede vladajuću konzervativnu Slovensku demokratsku stranku na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Sloveniji, prema nepotpunim službenim rezultatima.

Prema podacima koje je na svojim internetskim stranicama objavilo Državno izborno povjerenstvo, nakon 80 posto prebrojanih glasova Socijalni demokrati Boruta Pahora u novom bi parlamentu s 30 posto osvojenih glasova imali 29 zastupničkih mjesta, a Slovenska demokratska stranka premijera Janeza Janše s 29,6 posto glasova 29 mjesta.

Međutim, koalicijski partneri SD-a postigli su bolje rezultate od od onih SDS-a.

Zbog ispadanja iz parlamenta dosadašnjeg Janšina koalicijskog partnera, stranke Nova Slovenija (NSI) Andreja Bajuka, vjerojatnije je da će za mandatara biti imenovan Pahor i formirati vladu u kojoj bi uz stranku Zares, Gregora Golobiča i Liberalne demokrate (LDS), Katarine Kresal bila i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) koju vodi ministar obrane u sadašnjoj Janšinoj vladi Karl Erjavec.

Takva bi koalicija s preko 50 zastupnika imala bi prilično stabilnu većinu u parlamentu s 90 mjesta u kojem vladajuća koalicija mora imati natpolovičnu većinu.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič koji je u izbornoj kampanji pozivao birače da ne glasuju za sadašnju vladu izjavio je večeras da DESUS "spada u koaliciju ljevice" jer se radi o socijalno usmjeremoj stranci.

Erjavec je u nedjelju navečer u novinarskom centru u Ljubljani rekao da bi bio spreman ući u koaliciju triju stranaka lijevog centra, ali da ga o tome još nije kontaktirao predsjednik Socijalnih demokrata Borut Pahor kao mogući mandatar.

Za ulazak u vladu, rekao je Erjavec, njegova bi stranka zahtijevala ministarstvo obrane i ministarstvo za rad i socijalnu skrb, te istaknutu poziciju u novom parlamentu.

Osim toga, rekao je, zahtjev DESUS-a za novu vladu bio bi povećanje minimalnih mirovina "za najmanje deset posto".

21.09.2008. 22:15:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh