« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Raste nezadovoljstvo među poljskim vojnicima u Iraku

Predugačak rok služenja u preteškim uvjetima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Irak

,

poljski vojnici

Među članovima poljskog kontingenta u Iraku raste nezadovoljstvo zbog duljine služenja u teškim uvjetima, a dio poljskih vojnika psihički ne može podnijeti uvjete u kojima kontingent djeluje, objavili su u ponedjeljak poljski mediji.

Poljskim je vojnicima obećano da će u Iraku služiti šest mjeseci, ali je njihov boravak naknadno produljen na do devet mjeseci.

Zbog sve većeg nezadovoljstva u redovima poljskih vojnika, u Irak je poslan glavni prihijatar poljske vojske, objavio je list Dziennik.

Vojnici su umorni od sudjelovanja u pogibeljnim ophodnjama i boravka u ograničenom području.

"Kriza kod vojnika javlja se već nakon četiri do pet mjeseci, a nama je naređeno da ostanemo devet mjeseci. Koliko će dugo izdržati zatvoreni s drugim kolegama? To je jedan od najtežih problema u misiji", opisao je stanje u kontingentu vojnik koji se u lipnju vratio iz Iraka.

"Osim toga, javljaju se spolno uvjetovane napetosti. Skupine vojnika počinju se boriti za naklonost pojedinih žena u kontingentu", otkrio je jedan drugi vojnik.

Poljski vojnici ispričali su da život u njihovoj bazi postaje sve opasniji, a događa se da se vojnici namjerno ozljeđuju.

Glavni psihijatar poljske vojske, Janusz Gorski, izjavio je za Dziennik da produljenje misije može vrlo opasno ugroziti otpornost vojnika. List je naveo i njegovu tvrdnju da Ujedinjeni narodi preporučuju da služenje u inozemstvu ne traje dulje od šest mjeseci.

Poljski kontingent u Iraku trenutačno broji oko 750 vojnika.

Predsjednik poljske vlade Donald Tusk krajem je prošle godine najavio povlačenje vojnika iz Iraka do kraja listopada 2008. Nakon njihova povlačenja, u Iraku bi trebalo ostati samo desetak poljskih časnika, koji bi u okviru misije NATO-a trebali uvježbavati iračku vojsku.

Od početka misije 2003. u Iraku su poginula 22 poljska vojnika i pet civila. (HINA)

22.09.2008. 18:25:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh