Metro-portal.hr

objavljeno 21.09.2008. 22:15:28
neslužbeno

U Sloveniji pobijedila oporba

Janša izgubio mandat zbog lošeg rezultata koalicijskog partnera

Fotografija vijesti

Oporbeni Socijalni demokrati (SD) na putu su da pobijede vladajuću konzervativnu Slovensku demokratsku stranku na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Sloveniji, prema nepotpunim službenim rezultatima.

Prema podacima koje je na svojim internetskim stranicama objavilo Državno izborno povjerenstvo, nakon 80 posto prebrojanih glasova Socijalni demokrati Boruta Pahora u novom bi parlamentu s 30 posto osvojenih glasova imali 29 zastupničkih mjesta, a Slovenska demokratska stranka premijera Janeza Janše s 29,6 posto glasova 29 mjesta.

Međutim, koalicijski partneri SD-a postigli su bolje rezultate od od onih SDS-a.

Zbog ispadanja iz parlamenta dosadašnjeg Janšina koalicijskog partnera, stranke Nova Slovenija (NSI) Andreja Bajuka, vjerojatnije je da će za mandatara biti imenovan Pahor i formirati vladu u kojoj bi uz stranku Zares, Gregora Golobiča i Liberalne demokrate (LDS), Katarine Kresal bila i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) koju vodi ministar obrane u sadašnjoj Janšinoj vladi Karl Erjavec.

Takva bi koalicija s preko 50 zastupnika imala bi prilično stabilnu većinu u parlamentu s 90 mjesta u kojem vladajuća koalicija mora imati natpolovičnu većinu.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič koji je u izbornoj kampanji pozivao birače da ne glasuju za sadašnju vladu izjavio je večeras da DESUS "spada u koaliciju ljevice" jer se radi o socijalno usmjeremoj stranci.

Erjavec je u nedjelju navečer u novinarskom centru u Ljubljani rekao da bi bio spreman ući u koaliciju triju stranaka lijevog centra, ali da ga o tome još nije kontaktirao predsjednik Socijalnih demokrata Borut Pahor kao mogući mandatar.

Za ulazak u vladu, rekao je Erjavec, njegova bi stranka zahtijevala ministarstvo obrane i ministarstvo za rad i socijalnu skrb, te istaknutu poziciju u novom parlamentu.

Osim toga, rekao je, zahtjev DESUS-a za novu vladu bio bi povećanje minimalnih mirovina "za najmanje deset posto".

21.09.2008. 22:15:28
http://metro-portal.hr/u-sloveniji-pobijedila-oporba/11889/