« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci

U potrazi za savršenim jelom

Stigao nastavak kulinarskog hita ‘Kuharovo putovanje’ Anthonyja Bourdaina

Fotografija vijesti
Više o

hrana

,

Anthony Bourdain

,

kuhanje

Pred hrvatske čitatelje u nakladi Frakture stigao je novi kulinarsko-gurmanski hit Anthonyja Bourdaina ‘Kuharovo putovanje, koji predstavlja nastavak prethodnog hita ‘Dosje kuhinja’.

U jednoj od najuzbudljivijih knjiga o gastronomiji Anthony Bourdain, svjetski poznati šef kuhinje, kreće u potragu za savršenim jelom. Putujući globusom od Meksika preko Amerike, Portugala, Francuske, Alžira i Rusije do Japana, Vijetnama i drugih dalekoistočnih zemalja, Bourdain s mnogo humora, akcije i životnosti opisuje razne kulture i njihove gastronomske navike. Bez obzira na to ruča li ili večera u društvu najsiromašnijih ili najbogatijih, u najboljim restoranima ili u najgorim prčvarnicama, Bourdain je otvoren za sve okuse, mirise i boje, pri čemu ga jednako zanimaju i hrana i ljudi. On je kuhar koji istražuje i u svojoj kuhinji i na putu.

RestoraniAutor je završio Američki kulinarski institut i vodio njujorške restorane poput Supper Cluba. 

Potragu za savršenim jelom kuhar završava oslobađajućim saznanjem da je takva potraga zapravo apsurdna. ‘Savršenstvo, baš kao i sreća, lako isklizne iz ruku. Kad ga jednom nađete - kako kaže - Thomas Keller - više ga nema. To je nešto prolazno, ‘savršeno’ i, ako razmišljamo na sličan način, često bolje kad o tom razmišljamo naknadno. Dok drhtite pod pokrivačem u hotelskoj sobi u Maroku, savršeno jelo za vas može biti obični doručak u njujorškom Barney Greengrassu - kakav ste jeli prije četiri mjeseca. Hotdog koji ste posljednji put jeli u Papaya Kingu, postaje dragocjen, čak poprima mitske razmjere kad o njemu razmišljate s odmakom’, piše Anthony Bourdain, koji tvrdi da je na svojim putovanjima naučio da ništa ne treba bacati. ‘Kuharovo putovanje’ knjiga je koja mora biti na policama svakoga gurmana i svjetskog putnika, svih koji vole život i u njemu uživaju punim plućima kako to čini Anthony Bourdai.       (METRO)

02.07.2008. 21:24:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh