« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
MARATONSKA DEBATA

U posljednjem sučeljavanju najviše se raspravljalo o potrošenom novcu

Predsjednički kandidati su u zadnjem televizijskom predstavljanju uoči izbora bili predvidljivi i nisu pokazali ništa novo

(Damir Krajač/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

Vesna Pusić

,

Nadan Vidošević

,

Damir Kajin

,

Andrija Hebrang

,

predsjednički izbori

,

predsjednički kandidat

,

Miroslav Tuđman

,

Boris Mikšić

,

sučeljavanje

,

Ivo Josipović

,

predsjednička kampanja

Posljednje sučeljavanje prije predsjedničkih izbora održalo se na HTV-u, a u njemu su sudjelovali svi kandidati. Emisija koju su vodili Hloverka Novak Srzić i Branimir Bilić opet je bila maratonska a najviše je vremena potrošeno na debatu o tome koliko je koji kandidat potrošio novca za kampanju.

Tako je Boris Mikšić prozvao Milana Bandića (koji je i ovaj put najmanje govorio) da je nemoguće da je potrošio samo 3,8 milijuna kuna a upravo je njegovih spotova i plakata najviše. Bandić je pak najavio da će ukupni troškovi njegove kampanje biti pet do sedam milijuna kuna.

Oko pet milijuna kuna potrošit će i Nadan Vidošević, Ivo Josipović i Andrija Hebrang, dok će Vesna Pusić potrošiti oko tri milijuna. Pusić je ujedno upozorila kako se vrlo lako može zaključiti koliko netko troši samo ako se zbroje minute reklama na HTV-u. Na tu se opasku odmah javila Hloverka koja se počela braniti da je ''jedan drugi odjel na televiziji za to odgovoran''.

''Ja sam prijavio 4,7 milijuna kuna, a ispada da sam najveći potrošač iako imam deset puta manje TV spotova od nekih kandidata. Ovo je kampanja krvavog kapitala jer se ispod stola keš novcem plaćaju skupe reklame'', optužio je Hebrang neke kandidate.

Vrlo dugo trajala je rasprava o trošenju novca u kampanji, a prvo konkretno pitanje voditelja bilo je upućeno Milanu Bandiću vezano uz navodnu proviziju od Hypo banke.

''Nisam dobio proviziju ni od Zagrebačke i Privredne banke s kojima je Grad Zagreb u poslovnom odnosu'', istaknuo je Bandić i ponovio kako će ''premijerki 16 sati na dan puhati za vrat''.

Hebrang je pak nastavio sa svojim dijalogom s Draganom Primorcem koji je, kako kaže, ''otišao iz Hrvatske kad je on zabranio da zbog ratnog stanja liječnici odlaze iz zemlje''. Uveo je za Primorca i jedan novi termin rekavši da je bio u ''washigtonskoj diviziji''.

Primorac, pak, nije propustio opet prozivati Vidoševića za malverzacije u Hajduku, a Vidošević je bio vrlo miran i nije previše sudjelovao u raspravama.

Ivo Josipović bio je standardno umjeren, a Kajin je govoreći o gospodarskoj situaciji kazao da ćemo dno dna dočekati oko Uskrsa iduće godine i da bi narod tada mogao izaći na ulice. Kada je pak riječ o gospodarskoj diplomaciji, Vesna Pusić najprije bi kao predsjednica organizirala trening za diplomate. Ponovila je da je pogrešno BiH temeljiti na Daytonu i smatra da bi susjedna država trebala biti podijeljena u pet administrativnih jedinica.

Njezino mišljenje ne dijeli Miroslav Tuđman koji smatra da Hrvati u BiH moraju dobiti svoj, treći entitet.

Pusić je za kraj poručila građanima da ''glasaju za bilo koga, samo da izađu na izbore jer su u ovih nekoliko sati imali prilike vidjeti koje nam sve opasnosti prijete''.

23.12.2009. 00:33:09
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nadia Stanic
    23.12.2009. 15:22
    Pratila sam sinocnje suceljavanje i najvise su me razocarala nesuvisla i potpuno marginalna pitanja voditelja, koji su preko sat vremena potrosili na pricama o financiranju kampanje, sto je bilo potpuno nepotrebno, buduci da znamo da stranacke kandidate financiraju stranke, Bandica drzavni novci, i da o porijeklu tog novca nece sigurno kandidati reci istinu itd Jedini kandidati koji posteno financiraju svoju skromnu kampanju, kao g. Vuksic,Jurcevis i Miksic, su bili marginalizirani, cak su se Hloverka i Bilic zabavljali i smijali dok je onaj posteni radni covjek od Vuksica govorio, dok su favorizirani bili Josipovic i Hebrang. O tkzv. provokativnim pitanjima da i ne govorimo, bila su nerelevantna i glupa, a kad je napokon Jurcevic postavio ozbiljno pitanje o suradnji i zdusnom pomaganju u pisanju Haske optuznice od strane Josipovica, isti se pokusavao s visine smiljujiti takvim insinuacijama, a kad je imao pravo na repliku nije ni zucnuo o svom izdajnickom ponasanju u Hagu. A Hloverka i nemusti Bilic, ni slucajno , da bi podsjetili Josipovica oko te njegove haske suradnje, koju on skriva ko macak rep, nego je izgovarao njegove uobicajene sintagme o PravDi i korupciji i sl.Voditelji su isto tako jasno pokazali nas uobicajeni jal prema uspjesnim i postenim ljudima koji rade, kad su g. Miksica pitali zasto zeli biti predsjednik kad primanja namjerava davati u dobrotvorne svrhe i kad vec ima toliko svog novca . Nisu ni primijetili koliko to govori o cinizmu uvrijezenom medju Hrvatima, kako to da zeli raditi a ne zeli se od toga bogatiti i krasti ! Pa ajde da i dalje pricamo kako je korupcija rak rana hrv drustva! Sve u svemu, unatoc nekompetentnog vodjenja emisije, neke su se cinjenice same od sebe nametnule malo pazljivijem uhu i oku, a to su slijedece g, Miksic sa svojom parolom "gradimo tvornice a ne supermarkete" cilja tacno u srce problema, a to je istinski rad na poticanju proizvodnje i otvaranju radnih mjesta, uvodjenjem novih tehnologija i zaposljavanjem mladih i kompetentnih, Damir Kajin ima potpuno pravo kad upozorava na skori potpuni slom gospodarstva i socijalne nemire koji su na horizontu Gdja Skare Ozbolt je vrlo uvjerljiva, pragmaticna, neokaljana osoba, kojoj svi priznaju kompetentnost i odlucnost u njenom pokusaju reforme pravosudja, kad je od Sanadera za to bila nagradjena izbacivanjem iz vlade. Dr. jurcevic djeluje pomalo neuravnotezeno i nepredvidljivo, Miroslav Tudjman , iako primjeren, odmjeren i odlucan, ne bi bio dobar izbor, jednostavno zbog prezimena kojeg nosi, dok su ovi ostali sve ljudi s vlasti, koji su nas, tko vise, tko manje doveli do ove katastrofe, pa ko voli, nek izvoli, tko zeli da nastavimo srljati u propast, neka glasa za njih !.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh