« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
MLJAC

U ovoj dijeti nema zabranjenih namirnica!

Zbog navodnog nedostatka yo-yo efekta vraćanja kilograma, UN dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta u zadnjih nekoliko godina

UN dijeta
UN dijeta (Arhiva)
Više o

dijeta

,

UN dijeta

Ukoliko razmišljate o odlasku na dijetu, a tražite neku u kojoj smijete jesti sve namirnice, možda je UN dijeta idealan izbor za vas! Zbog navodnog nedostatka yo-yo efekta vraćanja kilograma, UN dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta u zadnjih nekoliko godina!

Koje su osnovne karakteristike UN dijete?

UN dijeta traje 90 dana te potiče trajno ubrzanje metabolizma. U tom periodu možete očekivati gubitak od 18 do 25 kilograma. Svakodnevno je potrebno piti barem 2L tekućine dok je alkohol strogo zabranjen ali je dozvoljeno konzumiranje kave i čaja ali bez šećera. Jedan dan u mjesecu pije se samo voda bez drugih obroka. Dozvoljeno je konzumiranje svih namirnica a voće je obavezno kao doručak svaki dan. Redoslijed dana ne smije se mijenjati a ukoliko namjeravate ponoviti dijetu, morate uzeti pauzu od barem 90 dana.

Kako izgleda plan prehrane UN dijete?

DORUČAK - uvijek isti. Sastoji se od dvije iste voćke npr. 2 jabuke, 2 naranče ili 2 kruške. Iznimka je banana, ukoliko se odlučite za bananu za doručak, nju smijete pojesti jednu. Umjesto svježeg voća smijete pojesti i šaku suhog voća (8 komada).

Proteinski dan (1. dan)

Doručak: 2 jabuke

Ručak: 3 dcl bistre juhe bez rezanaca. Za glavni obrok možete pojesti do 250g kuhanog ili pečenog mesa. Možete jesti i povrće te jednu šnitu integralnog kruga. Salatu smijete jesti u neograničenim količinama, pazeći pritom da u salatu ne stavite više od jedne žlice maslinovog ulja. Ukoliko ne želite meso za ručak, smijete ga zamijeniti sa 3 kuhana jaja. Smijete jesti i ribu.

Između ručka i večere mora proći najmanje 4 sata.

Večera: ponavljaju se namirnice koje ste jeli za ručak, ali bez kruha i juhe. Također, količina koju pojedete za večeru bi trebala biti upola one što ste jeli za ručak. Ako ste za ručak jeli jaja, onda ih trebate jesti i za večeru.

Nemojte zaboraviti popiti barem 2L vode ovaj dan.

Škrobni dan (2. dan)

Doručak: 2 kruške

Ručak: pun tanjur graha (ili riža, slanutak, grašak, krumpir). Dozvoljene su kuhane namirnice samo uz što manje masnoće. Dozvoljeni su i začini npr. sol ili Vegeta. Smijete pojesti šnitu integralnog kruha. Salata je dozvoljena u neograničenim količinama ali uz najviše jednu žlicu maslinovog ulja.

Između ručka i večere treba proći najmanje 3 sata.

Večera: iste namirnice kao i za ručak, ali u količini koja je upola manja od one koju ste pojeli za ručak. Kruh za večeru nije dozvoljen.

Niti ovaj dan nemojte zaboraviti popiti barem 2L vode.

Ugljikohidratni dan (3. dan)

Doručak: 1 banana

Ručak: kuhana tjestenina sa začinima (ketchup je dozvoljen, a tjesteninu preporučujemo integralnu). Ukoliko ne želite tjesteninu možete pojesti pizzu ili slano pecivo iste količine.

Između ručka i večere treba proći najmanje 3 sata.

Večera: slatko! Smijete pojesti 2 manja komada torte ili 3 kolača ili 3 kuglice sladoleda. Za večeru morate obavezno pojesti i jedan red čokolade za kuhanje kako biste dobili energije.

Znate već što slijedi- barem 2L vode i ovaj dan!

Voćni dan (4. dan)

Doručak: šaka suhog voća (do 8 komada)

Ručak: svježe voće u neograničenim količinama. Možete jesti i suho voće, te kompote (ali bez šećera).

Pauza između ručka i večera mora biti minimalno 2 sata.

Večera: svježe voće kao i za ručak.

Kao i sve dane do sada, niti danas nemojte zaboraviti popiti barem 2L vode!

29. DAN (Vodeni dan - provodi se jednom mjesečno)

Ovaj dan je obavezan i mora se provoditi svaki 29. dan dijete isključivo nakon voćnog dana. Nakon vodenog dana uvijek mora slijediti proteinski dan. Za sva tri obroka danas pijete samo vodu. Smijete piti čaj i kavu, ali bez šećera, prenosi Mamin kutak.

Dodatne preporuke za UN dijetu

Za kuhanje koristite maslinovo ulje ali ne više od jedne žlice! Za pripremu salata isto se preporučuje korištenje maslinovog ulja, isto tako ne više od jedne žlice. Nakon 90 dana dijete, sljedećih 90 dana obavezno je nastavlja za istim voćnim doručkom kao i za vrijeme trajanja dijete. Za ručak i večeru nakon dijete koristi se uobičajena prehrana. Poslije 8 sati navečer ne biste smjeli jesti. Preporučena je redovita tjelesna aktivnost kako za vrijeme trajanja dijete tako i nakon nje.

Piše: Mamin kutak
16.05.2022. 08:55:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.05.2022. 10:33
    dorucak je najvazniji
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh