« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
HSP ZA HAAŠKI SUD

U Osijeku počelo potpisivanje HSP-ove peticije

Zahtjeva se rješenje teritorijalnog spora sa Slovenijom.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos, CROPIX)
Više o

EU

,

HSP

,

Slovenija

,

NATO

,

Hrvatska

,

ulazak u EU

,

peticija

,

Međunarodni sud pravde

,

slovenska blokada pregovora

,

teritorijalni spor

,

Daniel Srb

Na glavnome osječkom Trgu Ante Starčevića u podne je počelo potpisivanje peticije u organizaciji Hrvatske stranke prava kojom se od Vlade zahtijeva trenutačno pokretanje spora na Međunarodnome sudu pravde u Haagu radi rješavanja graničnog spora s Republikom Slovenijom.

Peticija se potpisuje u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a kako je istaknuo Daniel Srb, predsjednik HSP-a Osječko-baranjske županije i saborski zastupnik, potpisivat će se sve dok postoji zanimanje građana, nakon čega će je uručiti Vladi.

Sada je više nego jasno da Slovenija koči pristup Hrvatske u EU i NATO, te da taj problem traje od osamostaljenja dviju država, rekao je Srb, dodajući kako je, nažalost, "hrvatska država taj problem marginalizirala" svih ovih godina".

"Da se prije sedam do deset godina krenulo s rješavanjem toga spora pred Međunarodnim sudom, danas bismo imali rasplet situacije i ne bismo ovisili o slovenskoj volji kad je u pitanju pristup Hrvatske međunarodnim asocijacijama", istaknuo je.

Slovenski su pritisci doveli do ukidanja ZERP-a, zahtjeva za nekorištenjem nekih hrvatskih dokumenata pri definiranju granične crte te ultimativnog zahtjeva međunarodne arbitraže. Srb je također rekao kako su "kontinuirani slovenski pokušaji pomicanja granica ne štetu Republike Hrvatske presedan u međunarodnim odnosima" te da Slovenija sustavno ucjenjuje Republiku Hrvatsku tražeći granične ustupke mimo međunarodnog prava.

Po njegovoj ocjeni, pokretanje spora na Međunarodnome sudu u Haagu može samo ubrzati cijeli postupak jer, dodao je, očito sve druge opcije dosad nisu dale rezultate. (hina/metro-portal)

24.02.2009. 17:38:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh