« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Vesna Pusić oštro o sastanku Pahora i Sanadera

Pomaka nije bilo, a rok međuvladine konferenciju se bliži

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Krunoslav Pavlina, CROPIX)
Više o

EU

,

Ivo Sanader

,

Slovenija

,

NATO

,

pregovori s EU

,

Vesna Pusić

,

Hrvatska

,

Borut Pahor

,

sastanak Sanader Pahor

,

slovenska blokada pregovora

,

Mokrice

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić izjavila je da je jedina novost nakon sastanka slovenskog i hrvatskog premijera, Boruta Pahora i Ive Sanadera u Mokricama, ta da su sastali.

"Jedina novost je da su se sastali. I jedan i drugi premijer ostali su na svojim poznatim stajalištima", rekla je Pusić.

Pahor je u izjavi novinarima nakon susreta, vezano uz potencijalni referendum o ulasku Hrvatske u NATO, rekao kako Slovenija mora poštivati zakonske temelje, a Pusić komentira kako je logično da se Pahor poziva na zakonodavstvo, ali smatra da bi se onda trebalo na isti princip pozivati "i kod rješavanja pitanja granice gdje se također treba rješenje temeljiti na pravno fundiranim odlukama".

Po pitanju posredništva skupine Martija Ahtisaarija, o čemu dvojica premijera imaju različita stajališta, Pusić kaže kako je njeno mišljenje da bi Hrvatska mogla pristati na tu inicijativu "pod uvjetom da je mandat te grupe da se utvrdi način na koji će se riješiti pitanje granice, a ne i da odredi kuda granica ide".

Hrvatski interes je da se razdvoji hrvatske pristupne pregovore od rješavanja bilateralnih pitanja, dodaje Pusić, ali s obzirom na situaciju, drži da bi jedno od mogućih rješenja bilo "da Slovenija deblokira hrvatske pregovore pod uvjetom da se dogovori način na koji će se granica rješavati, ali ne i da se točno odredi granica". "To zahtijeva puno više vremena", ističe Pusić.

Kod hrvatskih pristupnih pregovora s EU, koji su u ovom trenutku u potpunosti blokirani slovenskom odlukom, postoji realan rok. To je 27. ožujka za kad je Češka, koja predsjeda EU-om, zakazala međuvladinu konferenciju o pristupanju."Ako do tada ne uspijemo riješiti pitanje blokade onda je vrlo malo vjerojatno da ćemo do kraja ove godine završiti proces pregovora o ulasku u EU", ocijenila je Pusić napominjući da je dio povjerenika Europske komisije (EK) već sada najavio da će se kandidirati na izborima za Europski parlament, a to, kaže, znači da će oni od travnja biti u kampanji.

Pusić je izrazila nadu da se u Sloveniji neće održati referendum o ulasku RH u NATO. "To je referendum, točno rečeno, protiv odluke slovenskog parlamenta jer se saziva kako bi se oborila odluka parlamenta", upozorava Pusić. (hina/metro-portal)

24.02.2009. 16:55:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh